Президентът на САЩ Джо Байдън заяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г. - решение, което ще покаже дали американците са готови да дадат на 80-годишния демократ, вече е най-възрастният президент на САЩ, още четири години на поста, пише Reuters.

Байдън направи съобщението си във видеоклип, пуснат от новия му предизборен екип, в който той заявява, че неговата работа е да защитава американската демокрация. Видеото започва с изображения от нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп.

„Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка и все още сме“, казва Байдън. „Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране“, добавя той.

„Нека довършим работата. Знам, че можем“, казва още настоящият президент на САЩ.

През двете години, откакто пое поста от Тръмп, Байдън спечели одобрението на Конгреса за милиарди долари федерални фондове за справяне с пандемията от COVID-19 и за нова инфраструктура и постигна най-ниските нива на безработица от 1969 г. насам, въпреки че високата инфлация помрачи икономическия му рекорд, посочва Reuters.

Рейтингът на одобрение на Байдън остава 39% в проучване на Reuters/Ipsos, публикувано на 19 април, като сред някои американци има сериозни опасения относно възрастта на президента, коментира още агенцията.

Ако спечели втори мандат, Байдън ще бъде на 86 години в края му – това е с почти десетилетие повече от средната продължителност на живота на мъжете в САЩ.

Лекарите обявиха Байдън, който не пие алкохол и спортува пет пъти седмично, за „годен за работа“ след преглед през февруари. Белият дом заяви, че досието му показва, че той има достатъчно умствена острота - отлична памет и способност да изпълнява различни работни задачи.