Терминал за вертикално излитащи и кацащи превозни средства, като например въздушни таксита, ще свързва най-популярните локации в Дубай и ще осигурява високоскоростно пътуване с нулеви емисии за околната среда.

Проектът е на британската компания Foster + Partners и е разработен в сътрудничество с компанията за усъвършенствана въздушна мобилност Skyports Infrastructure. Той вече е одобрен от шейха на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, съобщава CNN.

„Стоянката“ за въздушни таксита ще бъде разположена в непосредствена близост до международното летище на Дубай и ще се интегрира със съществуващите летищни мрежи, както и с околните транспортни възли.

"Радваме се, че разработихме концепция за вертипорт за развиващата се индустрия, която ще промени начина, по който хората пътуват в Дубай.", заяви Дейвид Съмърфийлд отнFoster + Partners в съобщението за пресата. Той добавя, че терминалът ще се свърже и с дубайското метро, "за да осигури безпроблемно и устойчиво пътуване из града за чуждестранните и местните пътници".

От визуализациите на Foster + Partners се вижда, че терминалът е разположен на издигната палуба, за да се улесни излитането и кацането. Свързан е със салоните за пристигащи и заминаващи пътници, предлагайки впечатляваща гледка към самолетите и града отвъд.


fosterandpartners.com

През февруари шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум съобщи в Twitter, че през следващите три години в Дубай ще започнат да функционират станции за въздушни таксита.

Емирството отдавна планира въвеждането на летящ автомобилен транспорт.

През 2017 г. Дубайският орган за пътища и транспорт (RTA) обяви, че възнамерява да пусне пътнически дронове без шофьор, като използва едноместен модел, произведен от китайската компания Ehang.

През 2022 г. китайската компания XPeng X2 успешно завърши първия публичен изпитателен полет на своя двуместен летящ автомобил на технологичното изложение GITEX в Дубай.


fosterandpartners.com

Напълно електрическият автомобил е проектиран да превозва двама пътници, да достига скорост до 80 мили в час и да се издига вертикално над земята с помощта на осем витла.

Летището в Дубай е една от четирите предложени зони за вертипорт, които се разглеждат от Skyports Infrastructure и RTA.

Плановете на компаниите са да развият мрежите за въздушни таксита до 2026 г., съобщава още Foster + Partners.