Европа успя да избегне рецесията и не се предвижда подобна перспектива за 2023 г.

Всички ключови икономически показатели остават благоприятни, като се предвижда инфлацията да продължи да намалява. Това заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос по време на Осмия Делфийски икономически форум, чието начало беше дадено днес, съобщи БТА.

Де Гиндос взе участие в панел от форума озаглавен "Динамика на инфлацията, парична политика и финансова стабилност".

Като друга положителна новина банкерът определи "картината на устойчивост" на трудовия пазар в Европа.

Той отбеляза, че трябва да се избегне възможността за създаване на спирала повишаване на заплати- ново повишаване на цените, която би тласнала нагоре инфлацията.

ЕЦБ планира увеличение на лихвите през май с 25 базисни пункта ЕЦБ вече повиши лихвените проценти с по 50 базисни точки на 6 последователни заседания

Вицепрезидентът на ЕЦБ заяви още, че инфлацията отслабва в сравнение с достигнатите рекордни стойности през октомври. Той обаче предупреди, че нивото на основната инфлация е по-устойчиво, отколкото се очакваше по-рано.

Като риск пред икономическото развитие на еврозоната Де Гиндос определи структурната инфлация (причинени от структурни промени в икономиката – бел. р.), която остава висока за разлика от инфлацията като цяло.

Регулаторът в ЕС се дистанцира от заличаването на облигации в Credit SuisseТова заяви Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС

Финансовите сътресения, причинени от колапса на американските Silicon Valley Bank и Signature Bank, и последвалото спешно спасяване на швейцарската Credit Suisse също бяха посочени като евентуални рискове.

Вдигането на лихвените проценти е от полза на банките от еврозоната, тъй като лихвеният им марж се подобрява, като по този начин "компенсира" разходите от спада при строителната активност и евентуалното увеличаване на просрочията по задълженията на кредитополучатели, каза още Де Гиндос.

"Банковият сектор на еврозоната е силен", обобщи той.