Учените са разгадали една от най-големите загадки на квазарите - най-ярките и мощни обекти във Вселената, откривайки, че те се „запалват“ при сблъсък на галактики.

Открити за първи път преди 60 години, квазарите могат да бъдат толкова ярки, колкото трилион звезди, събрани в рамките на нашата Слънчева система. Десетилетията след откриването им изследователите не знаят какво може да предизвиква подобна мощна активност, но откритието на учените от университетите в Шефилд и Хертфордшир доказва, че тя е следствие от сблъсък на галактики.

Изследването е публикувана в специализираното издание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Въпросните междугалактически сблъсъци са открити, след като изследователите, използвайки дълбоки изображения от разположения в Ла Палма Isaac Newton Telescope, откриват наличие на изкривени структури във външните области на галактиките, в които се намират квазарите.

Научните открития на 2022, които обещават светло бъдеще за човекаОт ядрения синтез до космическата наука – човечеството направи важни крачки напред в много сфери


„Повечето галактики имат свръхмасивни черни дупки в центъра си. Те съдържат и значителни количества газ - но през повечето време този газ се движи на големи разстояния от центъра, извън обсега на черните дупки. Сблъсъците между галактиките придвижват газа към черната дупка в центъра им и точно преди той да бъде погълнат освобождава извънредно много енергия под формата на лъчение, което води до характерния блясък на квазара“, обясняват учените.

Възпламеняването на квазар може да има драматични последици за цели галактики, „прогонвайки“ останалия газ, което ограничава възможностите за образуване на нови звезди в продължение на милиарди години.

На база на изследванията си, сравнявайки 48 квазара и техните галактики-домакини с изображения на над 100 галактики, които нямат квазари, учените стигат до заключението, че вероятността първите да си взаимодействат или да се сблъскат с други галактики е приблизително три пъти по-голяма.

Изследването е значителна стъпка напред в научното разбиране за това как се задействат и подхранват тези мощни обекти.

„Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ продължават да изумяват с още разкрития за ВселенатаНАСА и ЕКА публикуваха снимка, която показва странен сблъсък на галактики


Професор Клайв Тадхънтър от катедрата по физика и астрономия на Шефилдския университет акцентира: "Квазарите са едно от най-екстремните явления във Вселената и това, което виждаме, вероятно е бъдещето на нашата галактика, когато тя се сблъска с галактиката Андромеда след около пет милиарда години. Вълнуващо е да наблюдаваме тези събития и най-накрая да разберем защо се случват. За щастие, Земята няма да се доближи до един от тези апокалиптични епизоди още дълго време."

Квазарите са важни за астрофизиците, тъй като поради яркостта си се виждат на големи разстояния и по този начин действат като маяци за най-ранните епохи от историята на Вселената.

Д-р Джони Пиърс, постдокторант в Университета на Хертфордшир, обяснява: "Това е област, за която учените по целия свят искат да научат повече. Тя е и една от основните научни мотивации за изграждането на космическия телескоп на НАСА "Джеймс Уеб" - да се изследват най-ранните галактики във Вселената. Този телескоп е в състояние да открие светлина дори от най-отдалечените квазари, излъчена преди близо 13 милиарда години, а квазарите играят ключова роля в разбирането ни за историята на Вселената, а вероятно и за бъдещето на Млечния път."