Международният валутен фонд предупреди за „хаотично“ понижение на цените на жилищата в Европа във време, когато регионът се бори да намали инфлацията, съобщава CNBC.

В последната си регионална икономическа перспектива за Европа МВФ казва, че вече е в ход корекция надолу на някои европейски имотни пазари, като този спад може да се ускори, тъй като се очаква централните банки да продължат да увеличават лихвените проценти.

„Могат да възникнат хаотични намаления на цените на пазарите на недвижими имоти, дори ако бъдат избегнати по-широки финансови затруднения. Корекция надолу на жилищния пазар вече е в ход в някои европейски страни, например в Чешката република, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата са спаднали с повече от 6% през 2022 г.“, казват от МВФ.

„Спадът на цените на жилищата може да се ускори, ако пазарите преоценят рисковете от инфлация и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Тези спадове на цените биха имали неблагоприятни ефекти върху балансите на домакинствата и банките“, добавя МВФ.

Нарастват опасенията, че пазарът на недвижими имоти в Европа може да рухнеНякои инвеститори се питат дали това ще е следващият сектор, който може да се срине след банковата криза

Плащанията по ипотеките също могат да се повишат, тъй като централните банки повишават лихвените проценти в усилията си да намалят нивата на инфлация. Следователно притежателите на ипотечни кредити може да имат по-малко разполагаем доход за харчене, а в някои случаи дори биха могли да достигнат точка, в която да не са в състояние да изплатят кредитите си. Банките също могат да изпитат затруднения в среда, в която не се извършват погасявания на задължения.

„Емпиричните модели, свързващи цените на жилищата с основните им двигатели, сочат надценяване от 15–20% в повечето европейски страни. Ето защо, с лихвените проценти по ипотечните кредити, които все още се покачват, а реалните доходи намаляват на фона на инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари“, казват от МВФ.

Данни на Евростат показаха спад на цените на жилищата за първи път от 2015 г. В целия Европейски съюз цените на жилищата паднаха с 1,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходния тримесечен период.

МВФ: Глобалната икономика се насочва към най-слабия растеж от 1990 г. насамЗабавянето от 2022 г. след пандемията от Covid и руската инвазия в Украйна може да продължи пет години, каза Кристалина Георгиева

В същото време оценките на МВФ сочат допълнителни предизвикателства с инфлацията. Фондът очаква общата инфлация да бъде средно 5,3% в еврозоната тази година и 2,9% през следващата, което е над целта на Европейската централна банка от 2%.

Срещата на ЕЦБ за лихвените проценти е следващата седмица, като един от нейните членове наскоро предположи, че увеличение от 50 базисни пункта не е изключено заради все още високата и устойчива инфлация, посочва CNBC.

МВФ също нееднократно посочи, че централните банки нямат друг избор, освен да продължат с по-нататъшни повишения на лихвените проценти в опит да овладеят ценовия натиск.