Икономиката на еврозоната е нараснала с незначителните 0,1% през първото тримесечие на 2023 г., в сравнение с предходните три месеца, показаха предварителни данни, публикувани от Евростат в петък. Увеличението е по-малко от очакваните 0,2% от анализатори, анкетирани от Reuters. В целия ЕС БВП се е увеличил с 0,3%.

На годишна база през първите три месеца на 2023 г. сезонно коригираният БВП се е увеличил с 1,3% и в еврозоната, и в ЕС, след ръст от 1,8% в еврозоната и 1,7% в целия ЕС през последното тримесечие на 2022 г.

„Не очакваме растежът да се увеличи значително през 2023 г.“, коментира икономистът от Oxford Economics Рори Фенеси, цитиран от Politico. По думите му стабилното начало на 2023 г. за индустрията вероятно се оказва краткотрайно, докато повишената инфлация и затягането на финансовите условия ще бъдат пречка пред растежа тази година.

По-рано този месец Евростат ревизира надолу оценката си за БВП за еврозоната за четвъртото тримесечие на 2022 г. от 0,1% тримесечен растеж до липса на растеж, след ръст от 0,4% през третото тримесечие на 2022 г., отбелязва CNBC.

Слабите данни за растежа идват на фона на устойчиво висока инфлация, като Карстен Бжески, ръководител на макросектора в нидерландската банка ING, казва, че спадът на цените на енергията на едро, по-топлото от очакваното време и фискалните стимули са помогнали на блока да избегне рецесията, от която са се опасявали масово през зимата.

Бжески обаче отбелязва, че има значителни разлики между отделните страни и че бъдещият растеж ще бъде повлиян от продължаващата надпревара между положителния импулс в промишлеността и растежа на заплатите, от една страна, и от затягането на паричната политика на Европейската централна банка и рисковете от рецесия в САЩ, от друга.


Рецесията може да почака – светлата страна на доклада за БВП на САЩПотребителските разходи са нараснали с 3,7% годишен темп през последното тримесечие, което е по-високо от ръста от 1% за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Европейските икономики се разминават в представянето си за първото тримесечие

Сред държавите членки, за които има налични данни за първото тримесечие на 2023 г., Португалия отбелязва най-голямо увеличение спрямо предходното тримесечие (+1,6%), следвана от Испания, Италия и Латвия (всички +0,5%). Спадове са регистрирани в Ирландия (-2,7%) и Австрия (-0,3%).

Годишните темпове на растеж са положителни за всички страни с изключение на Германия, където има свиване с 0,1%. Очакванията на експертите, анкетирани от Reuters, бяха, че германската икономика ще нарасне с 0,2% за периодa.

Икономистите на Deutsche Bank заявиха, че Германия е избегнала техническата рецесия на „косъм“ и повториха очакванията си за 0% растеж на БВП тази година, тъй като икономиката се забавя от висока инфлация, повишаване на лихвените проценти и очаквана рецесия през втората половина на годината в САЩ, посочва CNBC.

Данните за БВП ще бъдат внимателно наблюдавани преди срещата на ЕЦБ на 4 май.

Членове на ЕЦБ вече заявиха, че се налага да продължат да повишават лихвените проценти, обмисляйки увеличение с 25 базисни пункта или дори 50, в опит да се справят с общата инфлация от 6,9% и основната, която е на рекордно високото ниво от 5,7%..

ЕЦБ повиши трите си основни лихвени процента с 50 базисни пункта през март, като основният лихвен процент достигна 3%.