Страните от Г-7 се съгласиха, че трябва да се приеме „базирана на риска“ регулация за изкуствения интелект, докато европейските законодатели бързат да въведат своя AI Act, за да наложат правила за нововъзникващи инструменти като ChatGPT, съобщи Reuters.

Подобно регулиране трябва също така да „запази отворена и благоприятна среда“ за развитието на AI технологиите и да се основава на демократични ценности, заявиха министрите от Г-7, отговарящи за дигитализацията, в съвместно изявление, публикувано в края на двудневна среща в Япония.

Политическите инструменти за постигане на общата визия и цел за надежден AI може да варират в различните страни от Г-7, но споразумението представлява ориентир за това как големите държави да управляват AI на фона на опасения за поверителността и рискове за сигурността.

„Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това“, каза Маргрете Вестагер, изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“.

ЕС налага строги правила за прозрачност на компаниите, използващи AIНовите изисквания са част от един от най-мащабните законодателни проекти на блока, известен като AI Act

Правителствата объръщат особено внимание на популярността на инструменти като ChatGPT, разработен от OpenAI и подкрепен от Microsoft, който се превърна в най-бързо развиващото се AI приложение в историята от старта си през ноември.

„Планираме да свикаме бъдещи дискусии относно генеративния AI по теми като управление, защита на интелектуалната собственост, включително авторските права, насърчаване на прозрачността, справяне с дезинформацията, включително манипулиране на информация от чужди сили“, се казва в изявлението на министрите от Г-7.

Италия, която е член на групта, блокира в края на март ChatGPT, заради това, че инструмента не зачита европейските регламенти и няма система за проверка на възрастта на непълнолетните потребители. В петък обаче страната деблокира приложението, докато ден по-рано законодателите на ЕС постигнаха предварително споразумение по нов проект на предстоящия AI Act, включително мерки за защита на авторските права за генеративния изкуствен интелект, отбелязва Reuters.

Испания иска оценка на риска от ChatGPT, САЩ проучват мерки за контролХодът на италианския регулатор да забрани използването на ChatGPT предизвика интереса и на други органи за защита на личните данни в Европа

Маргрете Вестагер посочва пред Reuters, че тази година ЕС ще постигне политическо споразумение" по законодателството за авторското право на AI, като например задължения за етикетиране на изображения или музика, генерирани от изкуствен интелект.

Междувременно Япония, която е ротационен председател на Г-7, обеща подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект.

Токио се надява да накара страните от Г-7 „да се споразумеят за гъвкаво управление, а не за превантивна, всеобхватна регулация“ върху AI технологията, каза министърът на индустрията Ясутоши Нишимура в петък преди разговорите на министрите на Великобритания, Канада, ЕС, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, отговарящи за дигитализацията. Те се срещнаха в град Такасаки, след срещи на енергийните и външните министри по-рано този месец.

Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в края на май, на която министър-председателят Фумио Кишида ще обсъди правилата за AI със световните лидери.