„В тази ситуация отговорността на всички партии, включително и на „Възраждане“, е да се направи кабинет от личности”.

Това коментира в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с разговорите за правителство и вчерашния проектокабинет, представен от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

Кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков вчера беше категоричен, че по състава на Министерския съвет, който обединението би предложило, ако се стигне до втори мандат, няма да бъдат водени преговори с ГЕРБ-СДС, припомня БТА.

Повече темата за участие на ГЕРБ в кабинет на ПП-ДБ няма да се повдига, те ясно го казаха, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

„Разбрахме ги, не искат, заради ината им ще отидем на избори без бюджет. Това ще е крайният резултат“, предупреди Борисов.

Той уточни, че в първия мандат ГЕРБ ще предложи свой кабинет със свои министри, а ако не стане, ще предложат кабинет с други личности, ако останалите партии искат.

Борисов: В този му вид няма как да има кабинет. Успех на акад. ДенковЛидерът на ГЕРБ помоли за още няколко дни търпение

ГЕРБ започва разговори с останалите парламентарно представени политически сили още днес, стана известно от думите на Борисов. На тях ще се обсъди възможността личности, представени от другите групи, да влязат в този кабинет.

Ако се отиде на вариант „кабинет на личности“, той трябва да е максимум за 6 месеца – да се приеме бюджет, законите по плана за възстановяване, правните закони, необходимото за Шенген, смята лидерът на ГЕРБ.

Самият Борисов нямало да оглави кабинет от личности, в ГЕРБ, по думите му, има достатъчно експерти, които да го направят. Борисов не коментира дали кандидатът за премиер на първата политическа сила ще е партийна фигура. В "правителство на личности" приемливи били включително и предложени от ПП-ДБ.

„Аз бих настоял Асен Василев да е финансов министър“, заяви Борисов. Докато не си оправи финансите, той трябва да бъде министър и, ако ме послушат колегите, това е правилното“, обясни логиката си лидерът на ГЕРБ.

„Финансовият министър ще внесе бюджета, като го внесе, трябва да започне да реже, за да влезем в параметрите, нужни за еврозоната“, отбеляза той. За ГЕРБ управленската програма на ПП-ДБ е силно „преоразмерена“, защото цели сектори генерират много дефицит.

Среща за Бюджет 2023: Няма да се пипат социални разходи, заплати, данъци Според ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има възможност за дефицит от 3%

„Това, че щели да ни дадат комисии, ние сме си ги заслужили, това не е жест“, коментира още Бойко Борисов вчерашните думи на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който обяви, че ПП-ДБ са готови да се откажат да оглавят много от комисиите в Народното събрание (НС).

Борисов смята още, че няма как да се сформират в момента комисии в НС, защото трябва да има мнозинство, а мнозинството прави правителството.

На въпрос дали вече имат кандидатура за кмет на София, лидерът на ГЕРБ отговори положително, без да назовава имена, но отрече това да е председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Николай Денков е предложението за премиер на ПП-ДБКирил Петков, бивш премиер в предишното правителство на ПП, не фигурира в предложения състав на кабинет

„Всичко, което те поискаха от нас, го направихме. Видяха проекта на кабинет, имат пълната информация, за да вземат отговорните решения за страната“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, цитиран от БТА, относно преговорите с ГЕРБ-СДС.

Коментарът на Василев дойде след думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че повече темата за участие на ГЕРБ в кабинет на „Продължаваме промяната - Демократична България“ няма да се повдига.

„ГЕРБ трябва да реализират първия мандат под една или друга форма. Ако не успеят, ние вече ясно сме показали каква е програмата, какъв е съставът на кабинет. Ако се стигне до втори мандат, ще говорим с всички политически сили за подкрепа на този кабинет“, заяви Василев.

ГЕРБ-СДС иска да види кабинет от ПП-ДБ. Те пишат програма за 18 месецаТова стана заявиха двете парламентарни групи след среща в НС

По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съобщи, че разговорите на първата политическа сила с другите партии започват утре (4 май).

В 11:00 е срещата с ДПС, в 13:00 часа - с „БСП за България“, в 15:00 часа - с „Има такъв народ“, а в петък в 11:00 часа е разговорът с „Възраждане“.
Атанасова посочи, че лично е поканила всички и те са потвърдили, че ще присъстват. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС добави, че след експертните разговори следват лидерските.

В отговор на въпрос дали ще разговарят пак с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с първия мандат за съставяне на правителство, Десислава Атанасова каза, че през последните три седмици от ГЕРБ-СДС са демонстрирали търпение и огромни усилия, включително на експертно ниво, за да стигнат до трите стъпки, които могат да формулират общо управление – законодателна програма, управленска програма и правителство.

"През цялото това време чувахме едно и също, че решението на националните им съвети е, че няма да подкрепят първи мандат на ГЕРБ, няма да говорят за имена за кабинет с ГЕРБ, а единственото, което искат, е нашата подкрепа, реализирана във втория мандат", посочи Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

"И днес г-н Борисов много ясно каза следното - ако те са забравили, че ние сме победители в два поредни избора, трябва да им го напомним", допълни тя.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментират, че имат програма и претендират, че тя е професионален документ. Той посочи, че разговорите с останалите парламентарни групи ще имат начална точка програмата, с която ГЕРБ са се явявали на последните два избори с всички актуализации и анекси към нея.