Американските акции се повишиха в петък на фона на оптимистичния доклад за работните места в САЩ, слагайки край на една бурна седмица, по време на която акциите на регионалните банки потънаха след като JPMorgan Chase купи фалиралата First Republic Bank.

Апетитът за поемане на риск се завърна, след като Apple, най-голямата американска компания по пазарна стойност, отчете резултати, които показаха спад в приходите за второ поредно тримесечие, но все пак надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Акциите на Apple поскъпнаха с 4,7%, помагайки за прекъсването на четиридневната серия от загуби на S&P 500, посочва The Wall Street Journal.

Приходите на Apple спадат за второ поредно тримесечиеПродажбите на най-високия клас iPhone Pro са от решаващо значение за стратегията на Apple за увеличаване на приходите

S&P 500 затвори с ръст от 1,8%. Dow Jones Industrial Average се покачи с 546,64 пункта, или 1,7%, докато технологичният Nasdaq Composite добави 2,2%.

Докладът за пазара на труда показа, че американските работодатели са добавили 253 000 работни места през април – доста над прогнозираните 180 000 от икономистите. Безработицата е паднала до 3,4%, съответствайки на най-ниското ниво от 1969 г. насам.

Докато анализаторите продължават да обсъждат дали силната икономика, която може да продължи да подхранва инфлацията, е добра или лоша за акциите, инвеститорите в петък изглежда приеха доклада за работните места като положителен сигнал, че рецесията може да бъде избегната.

Безработицата в САЩ спада до 3,4%, заплатите рязко нарастватДанните за трудовия пазар в САЩ са по-силни от очакваното

Страховете за регионалните банки също изглежда намаляха в петък след разпродажбите по-рано през седмицата.

Акциите на PacWest и Western Alliance, последните регионални кредитори, попаднали под натиск, донякъде възвърнаха позициите си, като първата се повиши с 82%, а втората с 49%. И двата кредитора обаче завършват седмицата надолу. Zions Bancorp се представи най-добре в S&P 500, добавяйки 19%.

В продължаващия сезон на отчетите още няколко компании публикуваха силни резултати в четвъртък и петък. Apple отчете скок в продажбите на iPhone, задвижван от растежа на развиващите се пазари като Индия.

Онлайн търговецът на употребявани автомобили Carvana, борсата за криптовалута Coinbase и платформата за спортни залагания DraftKings се повишиха след публикуването на резултатите си, съответно с 24%, 18% и 15%. Промоутърът и операторът на концерти Live Nation Entertainment се повиши с 15%, след като каза на инвеститорите, че по-високите от очакваното приходи за първото тримесечие отразяват „невероятното“ търсене на концерти на живо.

От другата страна на спектъра, Lyft потъна с 19%, след като обяви по-слаба от очакваното прогноза за приходите.

Фед повиши лихвите за десети път. Пазарите търсят сигнали, че ще спре дотукЦентралната банка на САЩ даде условен намек, че настоящият цикъл на затягане е към своя край

Като цяло позитивното настроение на пазара в петък е обрат от началото на седмицата, когато инвеститорите бяха фокусирани върху колапса на First Republic – най-голямата американска банка, фалирала от 2008 г. насам – и последната среща на Фед, на която банкерите отново повишиха основния лихвен процент с четвърт процентен пункт, а председателят Джером Пауъл не изключи възможността за бъдещи увеличения на лихвените проценти за борба с инфлацията.

Доходността на 2-годишните съкровищни облигации се покачи до 3,920% от 3,727%, след като докладът за работните места повика призрака на по-нататъшно затягане от страна на Фед, но все пак остава под нивото от понеделник.

Цената на американския суров петрол се повиши с 3,9% след триседмични разпродажби, водени от мрачните икономически перспективи.

Златото поскъпна с 1,4% през седмицата, за да затвори на $2017,40 за тройунция, близо до рекордно високо ниво.

В Европа индексът Stoxx Europe 600 падна с 0,3% за седмицата.

В Азия японският индекс Nikkei нарасна с 1% тази седмица, докато Shanghai Composite Index добави 0,3%.