Американските акции завършиха надолу в сряда, изтривайки първоначалните печалби, след като Федералният резерв одобри повишаване на лихвените проценти до най-високото им ниво от 16 години.

S&P 500 се понижи с 0,7%, Dow Jones Industrial Average загуби 0,8%, или 270 пункта, Nasdaq Composite падна с 0,5%.

Много инвеститори изглежда интерпретираха съобщението на централната банка на САЩ като знак, че е вероятно да задържи лихвите на настоящите нива, въздържайки се от повишаване през следващите месеци. Федералният резерв премахна формулировката от предишното си изявление през март, в което се казваше, че „може да е подходящо допълнително укрепване на паричната политиката“.

Фед повиши лихвите за десети път. Пазарите търсят сигнали, че ще спре дотукЦентралната банка на САЩ даде условен намек, че настоящият цикъл на затягане е към своя край

Акциите обаче изтриха печалбите си, след пресконференцията на председателя на Фед Джером Пауъл, по време на която той каза, че банкерите не са взели решение за пауза, съобщава The Wall Street Journal.

Някои анализатори предупреждават, че Фед си оставя възможност да повиши лихвите отново в бъдеще, ако данните покажат, че инфлацията не намалява достатъчно бързо.

По-рано в сряда данни на ADP показаха, че въпреки усилията на Фед да забави икономическия растеж, включително да укроти силния пазар на труда, наемането на служители от частния сектор в САЩ неочаквано се е ускорило през април, като ръстът на работните места, осигурени от бизнеса, е бил най-голям от юли миналата година.

Междувременно доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, която засяга всичко - от ипотечните лихви до студентските заеми, падна до 3,401% от 3,438% във вторник.

В продължаващия сезон на отчетите Yum Brands, компанията майка на Pizza Hut, падна с 3,9%, след като отчете по-лоши от очакваните печалби за първите три месеца на годината, отчасти поради колебанията на валутните пазари.

Конкурентът на Intel Advanced Micro Devices изтри 9,3%, след като съобщи прогнозите си за текущото тримесечие, които разочароваха анализаторите във вторник вечерта.

Clorox, която сподели резултатите си след затварянето на пазарите, скочи с 4,7%. Производителят на почистващи препарати повиши перспективите си за продажби до края на годината.

Акциите в САЩ и цените на петрола падат преди решението на Фед за лихвитеАкциите на регионалните банки поведоха основните индекси надолу, докато инвеститорите анализират последиците от продажбата на First Republic Bank Акциите на регионалните банки продължиха да падат в сряда след конфискацията на First Republic Bank. PacWest Bancorp падна с 2%, Western Alliance Bancorp загуби 4,4%.

Джером Пауъл каза, че условията в банковия сектор като цяло са се подобрили от началото на март и че смята, че банковият сектор в САЩ е „здрав и устойчив“. Фед ще продължи да наблюдава условията в банковия сектор, добави той.