Управителният съвет на Европейската централна банка последва вчерашния ход на Федералния резерв на САЩ и взе решение да повиши разходите по кредитите с четвърт процент, както се очакваше.

Перспективите за инфлация продължават да бъдат твърде високи за твърде дълго време, се казва в съобщението на ЕЦБ.

В светлината на продължаващия висок инфлационен натиск, днес Управителният съвет реши да повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ с 25 базисни пункта, посочва още банката.

Седмото поред повишение на лихвените проценти идва, след като инфлацията в еврозоната нарасна до 7% през април спрямо 6,9% през март.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 3,75%, 4,00% и 3,25%, считано от 10 май 2023 г.


Американските акции паднаха след коментара на Пауъл за посоката на лихвитеПредседателят на Фед каза, че банкерите не са взели решение за пауза.

„Бъдещите решения на УС ще гарантират, че основните лихвени проценти ще бъдат доведени до достатъчно рестриктивни нива, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2% и ще бъдат задържани на тези нива толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференцията след обявяването на решението.

Тя добави, че ЕЦБ „ще продължи да следва подход, зависим от данни“, за да определи подходящото ниво на лихвените проценти и колко дълго те остават на тези нива, предава The Guardian

Относно икономиката в еврозоната Лагард каза, че производството работи с натрупване на поръчки, но перспективите му се влошават. Секторът на услугите обаче расте, възползвайки се от облекчаването на ограниченията на Covid-19.

Лагард добави, че безработицата в еврозоната е спаднала до исторически минимум от 6,5% през март, но средните отработени часове остават под нивата отпреди пандемията.

По време на пресконференцията Лагард предупреди, че някои компании са се възползвали от високата инфлация, за да повишат своите маржове на печалба и че тази практика поражда нарастващо безпокойство сред икономистите и централните банкери.