Преди още техният стартъп да има клиенти, бизнес план или дори официално име, бившите изследователи от Google Ники Пармар и Ашиш Васвани се радват на интерес от страна на инвеститори, които искат да подкрепят следващото голямо нещо в изкуствения интелект.

В Google Пармар и Васвани са сред съавторите на основополагащ доклад от 2017 г., който помага за бума на така наречения генеративен AI. По-рано тази година, само седмици след като започват самостоятелен проект, те набират средства, които оценяват тяхната новоизлюпена компания – сега наречена Essential AI – на около 50 милиона долара.

Докато по-голямата част от екосистемата за рисков капитал в Силициевата долина остава в застой, инвеститорите тази година наливат средства в компании като Essential, специализирани в генеративни AI системи, които могат да водят разговор, да създават изображения и компютърен код. Много от компаниите, които получават подкрепа, са нови и недоказани, посочва The Wall Street Journal.

Анализатори от изследователската компания PitchBook прогнозират, че рисковите инвестиции в компании за генеративен изкуствен интелект лесно ще надминат няколко пъти миналогодишното ниво от 4,5 милиарда долара.

Това се дължи отчасти на инвестицията на Microsoft от 10 милиарда долара през януари в OpenAI, стартъпът зад изключително популярния ChatGPT. За сравнение инвестициите в този сектор възлизаха на 408 милиона долара през 2018 г., когато OpenAI пуска първоначалната версия на езиковия модел, захранващ ChatGPT.

Предприемачите и техните инвеститори се надяват, че генеративният AI ще промени огромна част от бизнеса – от производството на филми до обслужването на клиенти и доставката на хранителни стоки. PitchBook изчислява, че пазарът на такива AI приложения само в корпоративните технологии ще нарасне до 98 милиарда долара през 2026 г. от близо 43 милиарда долара тази година.

Ако програмистите станат кентаври: Ще замени ли AI най-търсените таланти?Какво ще стане, ако в крайна сметка AI поеме всичко, което обичаме в работата си

Днес инвеститорите често скачат в AI стартъпи, дори когато не е ясно как ще реализират печалба – особено след като разходите за изчислителната мощност, необходима за обучение на AI модели, понякога може да възлиза на десетки милиони долари годишно или повече.

Внезапният приток на капитал насърчава много изследователи в областта на изкуствения интелект, някои от които без управленски или оперативен опит, да започнат свои собствени компании, което в крайна сметка засилва конкуренцията. Тя обаче кара инвеститорите да подкрепят изследователи без те да имат ясен бизнес план.

Някои инвеститори отбелязват, че по време на цялата тази треска ще бъдат изградени страхотни продукти и компании, но както и в предишни свръх цикли, много от тях няма да свършат добре. „Пазарът не може да поддържа милион различни компании с половинчати идеи, казва Мат Търк, инвеститор в базираната в Ню Йорк компания за рисков капитал FirstMark, цитиран от WSJ.

OpenAI е един от няколкото капиталоемки стартъпа, изграждащи огромни алгоритми, наречени големи езикови модели, които могат да произвеждат оригинален текст.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

По-рано тази година Google инвестира над 300 милиона долара в конкурента на OpenAI – Anthropic. Компанията очаква да набере до 5 милиарда долара в рамките на следващите две години, за да развие своя голям езиков модел, който стои зад конкурента на ChatGPT, наречен Claude, според презентация на инвеститор, прегледана от The Wall Street Journal.

Като цяло рисковото финансиране в САЩ се е сринало с 55% до 37 милиарда долара през първото тримесечие на 2023 г., според PitchBook. Но инвестициите, свързани с AI, все още могат да се похвалят с усещането за бум.

Големите сделки идват бързо и яростно.

Eleven Labs, гласов AI стартъп, наскоро привлече капитал от Andreessen Horowitz, които оцениха компанията на около 100 милиона долара, твърдят източници на WSJ, запознати с въпроса. Стартъпът Humane, създаден от двама бивши директори на Apple, наскоро събра 100 милиона долара от инвеститори, включително от съоснователя на OpenAI Сам Алтман. Целта на Humane e да направи носими устройства, задвижвани от AI, съобщи WSJ през март.

Character AI, стартъп за изкуствен интелект, основан от двама други бивши служители на Google преди по-малко от две години, набра 150 милиона долара в скорошен кръг, в който беше оценен на 1 милиард долара, съобщиха от компанията. Базираният в Торонто стартъп за изкуствен интелект Cohere е набрал 250 милиона долара, което означава оценка от 2 милиарда долара.

Един от основателите на Character, Ноам Шазеер, е съавтор заедно с Ники Пармар и Ашиш Васвани на доклада на Google от 2017 г., довел до по-ефективен и точен начин за анализ на блокове от текст от AI системите.

Съоснователят на Cohere Ейдън Гомес също е съавтор на статията.


Предупреждението идва в момент, когато големите технологични компании се надпреварват за водещата позиция в областта

Пармар и Васвани са привлекли средства от VC Thrive Capital и други за Essential през януари, след като са напуснали друг стартъп за изкуствен интелект, на който са съоснователи година по-рано, посочва още WSJ и допълва, че основателите на Essential все още разработват бизнес плана си.

Adept, предишната компания на двойката съобщи през март, че е набрала 350 млн. долара от инвеститори, сред които General Catalyst и Spark Capital.

LangChain, библиотека с отворен код за инструменти за разработчици на софтуер, наскоро затвори кръг от 10 милиона долара при оценка от 50 милиона долара, въпреки че няма приходи. Няколко седмици по-късно компанията за рисков капитал Sequoia Capital се включи с още финансиране и увеличи четири пъти оценката до около 200 млн. долара.

"В момента ситуацията е доста изкривена", казва Скот Бийчук, партньор в Norwest Venture Partners „Това е луд наплив от рисков капитал. Всеки иска да инвестира в тези компании.“

Докато жегата около сделките с AI се засилва, и други инвеститори вече се притесняват, че много от стартъпите ще се провалят поради големия натиск.