Основателят на Tesla Илон Мъск планира да създаде стартъп за изкуствен интелект, който да се изправи срещу OpenAI, съобщи Financial Times.

Собственикът на SpaceX и Twitter е в процес на сформиране на екип от изследователи и инженери, и води разговори с множество инвеститори, съобщава Financial Times, като се позовава на добре запознати източници.

Съобщава се, че в момента Мъск набира и служители от други водещи фирми за изкуствен интелект, включително притежаваната от Alphabet DeepMind.

"Това е реално намерение и всички са развълнувани от новия проект", пише още Financial Times, цитирайки един от източниците.

Мъск вече е осигурил хиляди чипове, които са неразделна част от изграждането на голям езиков модел или LLM, който да се конкурира с GPT на OpenAI. Самият той потвърди, че е придобил процесорите в интервю за BBC тази седмица.

Илон Мъск пред BBC: Управлението на Twitter прилича на влакче на ужаситеПредприемачът мултимилиардер заявява още, че ще продаде компанията, ако се появи правилният човек

Според по-ранен доклад на Semafor, преди време Мъск е бил един от основните инвеститори на OpenAI, като е вложил в проекта 1 млрд. долара. Оттеглил е своите финансови и оперативни ангажименти към компанията за изкуствен интелект по същото време, когато OpenAI добавя бизнес сегмент с цел печалба.

Microsoft инвестира 1 млрд. долара в OpenAI малко след като Мъск скъсва отношенията си с с групата въпреки, че поема ангажимент за нова инвестиция в размер на няколко милиарда долара.

Мъск публично постави под въпрос подхода на OpenAI към изкуствения интелект.

Той се присъедини към отворено писмо, в което призова за незабавно, шестмесечно спиране на всякакви изследвания на модели на изкуствен интелект, по-напреднали от GPT-4 на OpenAI. Заяви, че AI е "един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията".

Над 1000 експерти, водени от Мъск, искат пауза в разработката на AI В отворено писмо те посочват потенциалните рискове за обществото и човечеството като цяло

Със стартирането на новия проект, Мъск може да се превърне в най-новия играч в едно все по-пренаселено бизнес пространство. Освен Microsoft и Google, Amazon също обяви, че навлиза в пространството на генеративния AI.

На този етап Илон Мъск все още не е коментирал информацията.