Бягството от социалните мрежи в телефона, новинарските емисии по телевизията и досадните мейли в електронната поща е сред най-големите желания на милиони хора по света.

InsureMyTrip, уебсайт за сравняване на застраховки при пътуване, класира най-добрите градове, които да посетите за "дигитална детоксикация".

Класацията е изготвена въз основа на обща оценка в четири категории: релаксация, активности, безопасност и достъп до интернет, съобщава CNBC.

Използвани са данни от няколко източника, включително Google Maps, TomTom, Viator и други, за да се оценят градовете по скала от 1 до 10.

Оценката е по следните критерии:

Средно време за пътуване

Гъстота на населението

Оценки на курортите

Цялостна релаксация

Оценка на парковете

Процент на жителите в близост до зони без автомобили (възможност за ходене пеша)

Брой на вечерните активности

Оценка на безопасността

Липса на достъп до интернет

Дестинация №1 за дигитален детокс е Прага.

Столицата на Чехия получава обща оценка 7,96.

82% от хората там живеят в близост до зони без автомобили, което говори за пешеходната достъпност и лекотата на придвижване в града.

През 1992 г. историческият център на града е добавен в списъка на ЮНЕСКО на обектите на световното културно наследство.

Идва натоварен и скъп летен сезон. Как да пътуваме изгодноЕто как да организирате лятното пътуване по възможно най-практичния и спестовен начин

Britanica определя Прага като "градът на стоте кули" благодарение на многото църковни кули. Там се намира и Карловият университет - най-старият в Централна Европа.

Рим е на второ място в списъка.

Той получава обща оценка от 7,65 точки и е оценен най-високо сред категориите за паркове.

Цели 52 % от римляните са в близост до зона, свободна от автомобили.

Столицата на Италия е дом на няколко емблематични дестинации като Испанските стълби, Колизеума, фонтана Ди Треви и Пантеона.

В границите на Рим се намира най-малката държава в света - Ватикана, която е център на Католическата църква и дом на папата.

Според класация на 2022 г. на 100-те най-посещавани градски дестинации, Рим е една от най-посещаваните дестинации миналата година.

Рай за гастрономи: Десетте кулинарни дестинации, които да не пропускатеВсеки личен вкус е субективен, но за да бъдат полезни, от CNN класират десетте най-добри кулинарни дестинации

На трето място се нарежда Амстердам.

Градът има обща оценка от 7,6 точки и се класира високо в категориите за оценка на СПА центровете и цялостната релаксация.

Повече от две трети от жителите на Амстердам живеят в близост до зона, свободна от автомобили, което го прави осмият най-добър в тази категория.

Амстердам е и един от най-благоприятните за колоездене градове.

Известен като "Северната Венеция", той понастоящем е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО благодарение на емблематичния си квартал с канали.

През 2022 г. Economist Intelligence Unit класира Амстердам като един от най-приятните за живеене градове в света.

Варна е в топ 50 на най-добрите дестинации в света за еко ваканцияСофия е на 112-о място в класацията, която включва общо 167 града

Ето и пълният списък на най-добрите дестинации за дигитален детокс:

  • Прага, Чехия
  • Рим, Италия
  • Амстердам, Нидерландия
  • Лисабон, Португалия
  • Копенхаген, Дания
  • Маракеш, Мароко
  • Хонконг
  • Дубай, ОАЕ
  • Мадрид, Испания
  • Стокхолм, Швеция