Двама работници сноват между компютърни монитори и инсталация от неръждаема стомана за производство на крем за лице.

Учен в бяла престилка смесва формула, а негов колега лепи етикети върху шишенцата.

Освен тихото вибриране на машините, в помещението цари тишина.

Така изглежда работният процес в британския производител на продукти за грижа за кожата Five Squirrels, когато служителите се стремят да повишат производителността, за да могат да си вземат почивка в петък и да получат пълна седмична заплата.

Собственикът Гари Конрой казва, че 15-те му служители са постигнали целите си, след като през юни миналата година са преминали към по-кратка седмица и са въвели четиричасови периоди всеки ден, в които игнорират имейли, не отговарят на телефонни обаждания и изключват известията за съобщения.

От експеримент до спасителен пояс

Това, което може да изглежда като ексцентричен експеримент, е едно от редицата изпитания на четиридневния работен ден, които привличат интереса на икономисти и компании, желаещи да намерят решение на проблема със забавянето на растежа на производителността във Великобритания и други западни икономики, пише Reuters.

От 70-те години на миналия век до навечерието на финансовата криза производителността, или икономическият продукт за един отработен час, нараства във Великобритания средно с малко над 2 % годишно, което допринесе за стабилното повишаване на жизнения стандарт.

Но между 2010 г. и 2019 г. тя е едва 0,75 % и според прогнозите на Английската централна банка ще остане слаба през следващите няколко години, отчасти поради по-голямата бюрокрация след Брекзит.

В този контекст вкарването на същата продукция в четиридневна работна седмица представлява еквивалент на десетилетие на нарастване на производителността преди забавянето.

Британците поискаха 4-дневна работна седмица без промяна в заплащанетоДепутати и синдикати поискаха преход към такъв режим на работа без загуба на заплащане

"Всички се трудеха от понеделник до четвъртък, за да са сигурни, че в петък определено ще се получи", обяснява 21-годишната изпълнителна директорка на производството във Five Squirrels Лили Елис. "Беше много лесно да се поддържа тази енергия, която наистина не спадна.", допълва тя.

Компанията, базирана в Хоув на южното крайбрежие на Великобритания, беше една от 61 компании - повечето с 25 или по-малко служители, които участваха в най-голямото в света изпитание на четиридневната работна седмица миналата година.

Доволни от резултата, 56 от тях са се придържали към тази политика.

Организациите, които стоят зад процеса, Кампанията за 4-дневна седмица и изследователската група Autonomy, заявиха пред Reuters, че ще проведат нов опит от 12 юни, след като вече са получили стотици запитвания.

Част от големия проблем на Великобритания с производителността се дължи на ниските инвестиции, които през 2021 г. са били най-слабите в групата на седемте богати държави, според данни на Световната банка.

Опитът на някои компании в първия експеримент показва, че преминаването към четиридневна работна седмица може да помогне.

Главният оперативен директор на Stellar Asset Management Дарил Хайн заяви, че компанията за финансови услуги е въвела нова технология за рационализиране и автоматизиране на процесите при преминаването към четиридневна работна седмица.

Макар че в миналото това можеше да доведе до опасения за загуба на работни места, Хайн е категоричен, че "всеки може да види осезаемите ползи".

Искате 4-дневна работна седмица? Става все по-възможно да я получитеВ няколко европейски страни можем да открием приеми за промяна на начина, по който се управлява работното време

За повишаването на производителността във Five Squirrels са помогнали и инвестициите. Закупени са нови машини за производство на по-малки партиди слънцезащитни продукти, продукти против бръчки и за стягане на кожата, както и нова машина за етикетиране.

Компанията създава и седмичен график, като групира задачите, вместо да ги редува, което постига скорост на етикетиране на шишенца от 120 на час, в сравнение с предишните 25.

Време за промяна

Ян-Еманюел Де Неве, професор по икономика в Оксфордския университет, смята, че 10% увеличение на производителността може да се окаже по-реалистична цел за повечето компании, отколкото 20%, което би се получило при преминаване към четиридневен работен ден и запазване на производството.

Но въпреки това, според професора е морално да се опита да се въведе по-кратка седмица, след като голяма част от работниците съобщават за влошено психично здраве заради претовареност.

"Изминаха почти 100 години, откакто преминахме към петдневна работна седмица ... така че е крайно време да започнем да мислим по-убедително за следващите стъпки", казва той, като се позова на американския автомобилен производител Хенри Форд и неговото въвеждане на петдневна работна седмица през 1926 г.

Макар че в началото големите компании бяха скептично настроени към идеята, изпитанията и пандемията от COVID-19, когато милиони хора внезапно преминаха към работа от вкъщи, ги принудиха да бъдат по-отворени към различните работни практики.

Британски компании експериментират с четиридневна работна седмицаПодобни изпитания се проведоха и в Испания, Исландия, САЩ и Канада. Австралия и Нова Зеландия планират да ги започнат през август

"Съществува предубеденост към статуквото. Работодателите са много сдържани да опитат нещо ново", казва Джонатан Бойс, старши икономист в британския Chartered Institute of Personnel and Development, като добавя, че някои служители може да са склонни на по-дълги часове работа и повече пари.

Други държави изпробват различни варианти, допълва Reuters.

Испания ще похарчи 10 млн. евро за субсидиране на малки производители, за да могат да намалят работното време с поне 10%, като същевременно запазят заплащането си в рамките на предстоящ двугодишен опит.

Сред големите компании, които разглеждат различни варианти, е Unilever, световният гигант за потребителски стоки, който произвежда кубчета за бульон Knorr и сапун Dove и в който работят 127 000 души.

В продължение на 18 месеца той въведе пилотно четиридневна работна седмица за 80 служители в Нова Зеландия, а след това я разшири за 500 работници в Австралия, като се надява да привлече нови таланти.

Ник Бангс, ръководител на Unilever в Австралия и Нова Зеландия, заяви, че точното определяне на приоритетите и премахването на ненужните срещи са помогнали за увеличаване на продажбите в Нова Зеландия, а служителите са по-малко стресирани и по-енергични. Отсъствията от работа са намалели с 34%.

Предимство при наемане

Великобритания страда от остър недостиг на работници, а по-големите компании обикновено имат предимство при наемането на служители, но според някои експерти преминаването към четиридневна работна седмица може да промени ситуацията.

Ник Саут, старши партньор в Boston Consulting Group, заяви, че по-малките компании може да се ориентират по-лесно към новата динамика и това да им даде предимство при наемането на таланти.

В кои държави работната седмица е най-дълга и в кои най-къса?Последните налични данни от 2020 г. рисуват картина на стандартната работна седмица в различни държави по света - от Италия до Исландия

За разлика от всички други големи икономики, в началото на 2023 г. работната сила във Великобритания все още е по-малка, отколкото преди пандемията, а свободните работни места са с една трета повече, което отразява увеличаването на броя на хората, които се пенсионират по-рано и боледуват по-дълго време, както и на повече студенти в редовна форма на обучение.

Хайн от Stellar Asset Management заяви, че четиридневната оферта е била от огромно значение, когато е искала да увеличи броя на служителите си на 30. От Five Squirrels също са съгласни, че това е помогнало да се привлекат учени от утвърдени международни компании.

Британската агенция за набиране на персонал Reed.co.uk съобщи, че от началото на годината се е увеличил броят на обявите за работа, предлагащи четиридневна работна седмица.

Не е за всички

И все пак, тя не е подходяща за всички, отбелязва Reuters.

Allcap, доставчик на промишлени компоненти с 36 служители в Западна Англия, опита да въведе четиридневна работна седмица, след като по време на пандемията служителите му работят на пълни обороти, за да доставят защитно оборудване и части за вентилатори.

Но компанията се бори да отговори на клиентите по всяко време и да позволи на служителите да ползват годишен отпуск и болнични, което означава, че работниците в склада не могат да се справят.

"Създаваше се толкова голямо напрежение, колкото когато даваме отпуск", признава управляващият директор на компанията Марк Родерик.