В живота има три неизбежни неща – смъртта, данъците и дупките по пътищата.

Те застигат всеки, бил той богат или беден, млад или стар, умен или глупав.

И за трите човечеството все още не е открило лек, макар да се опитва упорито. Учени търсят тайната на вечната младост, престъпници с бели якички отнемат от държавата така необходимите ѝ грошове. А някои просто пълнят дупки. И получават глоби заради това. Такъв е законът.

Преди около месец Арнолд Шварценегер реши да вземе нещата в свои ръце. След като чака три седмици дупка в квартала му да бъде закърпена, някогашният „Мистър Олимпия“ си купи няколко торби асфалт, взе лопата и закърпи положението. И пусна видео, от което социалните мрежи просто полудяха.

После се оказа, че е блъскал с лопата нахалост, понеже тая дупка била част от ремонт, извършван от газопреносно дружество и май ще се наложи отново да я разкопаят.

Освен малко смях в мрежите тази случка не предизвика друга реакция. Все пак това е Терминаторът, нека някой хилав общински чиновник да се опита да му се изрепчи. Ще има “I’ll be back”.

Но не всички са благословени с известността, богатството и харизмата на Шварценегер. Срещу тях институциите са безкомпромисни и глобяват, независимо, че може да са свършили нещо полезно.

Клаудио Трента е един обикновен италиански пенсионер. Той живее в малкия северен град Барласина, региона Ломбардия. Един ден се разхожда и минава през пешеходна пътека. Точно там забелязва сериозна дупка – около 30 сантиметра дълбока.

Подобно на Шварценегер той взима нещата в свои ръце. Купува си асфлат от магазина и запълва дупката. Дотук всичко е чудесно. След това обаче 72-годишният мъж получава известие, че е глобен с 882 евро за това своеволие.

Полицията стига да извода, че Трента е извършвал рискова дейност на публично място без да има нито разрешение, нито квалификация за това. Това не е всичко – властите се опитват да го принудят да върне дупката в предишния вид, т.е. да разрови асфалта.

„Ако ме мислят за идиот, грешат. Те ме провокираха и сега ще заведа дело срещу кметството за неизпълнение на задължения“, казва пред италианския Corriere Della Sera Трента.

Той е решителен и упорит човек, с когото не е полезно да се закачаш. На 72 години прави по шест набирания на лост, занимава се с бойни изкуства.

Трента подхваща медийна кампания в своя защита и съвсем скоро започва да печели симпатии.

Причината е много проста – италианските пътища не са сред най-добрите и много обикновени граждани страдат ежедневно от дупките. Преди години имаше дори правителствена програма в рамките на която затворници кърпеха дупки.

Но тук по-важното е, че много хора симпатизират на Трента, защоти смятат, че той е бил несправедливо наказан за добро дело.

„Не съм свикнал на такова внимание, но ще се боря срещу тази несправедлива глоба до края“, казва глобеният, за когото известният италиански журналист и писател Масимо Грамели заяви: „За щастие все още има хора като Клаудио Трента“.