Броят на работещите американци на възраст над 80 години се е увеличил от 1980 г. насам

Медицинският напредък прави възможно по-дългото задържане на пазара на труда, което своя страна може да има още ползи за здравето.

В същото време мнозина, които искат да се пенсионират, просто не могат да си го позволят, удължавайки кариерата си, пише Business Insider.

Много американци преминават активно през златните си години. Сред тях е президентът Джо Байдън, който наскоро навърши 80 години. Той вероятно ще преследва втори мандат, след като бившият президент Доналд Тръмп, който също наближава 80-те, се завърна в надпреварата за Белия дом.

Извън изпълнителната власт също има много 80-годишни хора, които продължават да се развиват в кариерата си.

Анализ на Washington Post, използващ данни от Бюрото по трудова статистика, показва, че работещите на осемдесетгодишна възраст са достигнали най-високо ниво през 2019 г. Тогава в САЩ е имало близо 734 хил. души работна сила в своите 80 години в сравнение с 110 хил. през 1980 г.

През последните години има лек спад на дела на хората, които продължават да работят на тази възраст, но 80-годишната работна сила остава стабилна спрямо по-ранни периоди.


Да работиш „от вкъщи“ в 78 страни по светаДигиталното номадство става все по-популярно - независимо от възрастта
Според анализ на Business Insider към октомври 2022 г. 5,16% от американците на възраст 80 и повече години са имали работа. През цялата 2021 г. този дял е 5,67%. Десетилетие по-рано, през 2011 г., 4,75% от американците на 80-годишна възраст са работили. През 1980 г. активни на пазара на труда са били само 2,53%.

Средната пенсионна възраст за американските мъже е 64 години, а за жените – 62, според Центъра за пенсионни изследвания в Бостънския колеж, като и двете цифри са се повишили от 90-те години на миналия век.

Въпреки че делът на работещите американци на възраст 80 и повече години се е понижил до известна степен спрямо високото си ниво през 2019 г., все още има много хора, които работят след типичната възраст за пенсиониране.

Това може да се дължи на нуждата на хората от цел, доходи или пък на медицинския напредък, който поддържа хората по-работоспособни в златните им години, коментира Business Insider. Може също така да се дължи и на факта, че по-възрастните работници днес имат повече права, казва Мери Джонсън, анализатор на политиките за социално осигуряване и медицинска помощ в Лигата на възрастните граждани.


Наистина ли искаме да живеем вечно?Ако може да ви бъде гарантирано по-здравословно съществуване, 20 или 30 допълнителни години звучат привлекателно, нали?
„Ако се наслаждаваме на това, което правим, защо да спрем да работим?“, коментира тя и добавя: „Има голяма промяна в нагласите към пенсионната възраст.“

Джонсън също така отчита напредъка в съвременното здравеопазване, който позволява на хората над 80-годишна възраст да се радват на „по-добро здраве за по-дълго време, отколкото в миналото“. По-възрастните хора все по често решават да останат на работното си място или започват бизнес след като се пенсионират. Други пък предприемат доброволческа дейност, за да останат психически стабилни и да намерят ново чувството за пълнота и цел, обяснява още Джонсън.

Изследванията потвърждават ползите за здравето от това работното удовлетворение: проучване от 2018 г., публикувано от Центъра за изследване на пенсионирането, показа, че „продължителната работа е свързана с по-ниска смъртност, депресия и риск от диабет както за мъжете, така и за жените“.


Населението неизбежно застарява, готов ли е бизнесът? Този факт може да бъде използван от бизнеса за оценка на възможностите да предложи нови услуги и продукти
Според Кортни Койл, професор по икономика в Wellesley College и директор в Изследователския център за пенсиониране и увреждания, работниците във високата възрастова група са два типа: хора, които наистина се наслаждават на работата си, или хора, които не могат да си позволят да не работят поради нуждата от доходи.

Проучване на AARP сред хора на 50 и повече години установява, че 42% смятат, че ще трябва да работят след пенсионна възраст поради финансови причини. Това се доказва от нивата на бедност сред по-възрастните американци, които към 2021 г. са по-високи от преди десетилетие. Равнището на бедност сред хората на поне 65 години се е увеличило от 8,9% през 2020 г. на 10,3% през 2021 г. според данни на

Бюрото за преброяване на населението. През 2011 г. този процент е бил 8,7%.

На този фон обаче има и други фактори, освен нивото на бедност, които допринасят за това хората да искат да работят по-дълго, смята Койл. Те включват подобряване на здравето и дълголетието, повишаване на образованието и преминаване към по-„щадящи възрастта“ работни места в икономиката, както и промени в пенсионните обезщетения.

Въпреки това не всички възрастни американци искат да продължат да работят, когато остареят. Това ще повлияе на текущите проблеми на пазара на труда. Според скорошен доклад на Indeed и Glassdoor за дългосрочните тенденции на пазара на труда, „демографските промени и застаряващото население означават, че наемането на работна ръка ще остане огромно предизвикателство в следващите години“. Такъв е случаят в САЩ и други страни.

От дълго време говорим за това, че ще се озовем на пазар на труда с рязко застаряващо население, казва Свеня Гудел, главен икономист на Indeed. „В момента вече изживяваме промените, които преди просто прогнозирахме.“