Европейския съюз окончателно одобри първия в света цялостен набор от правила за регулиране на криптоактивите.

Това стана след среща на финансовите министри на ЕС в Брюксел днес (16 май), съобщи Reuters.

Очаква се правилата да влязат в сила от 2024 г.

Регулирането на криптовалутите стана още по-неотложно след срива на криптоборсата FTX, припомня агенцията.

"Неотдавнашните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които да защитят по-добре европейците, инвестирали в тези активи, и да предотвратят злоупотребата с криптоиндустрията за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма", заяви Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция, която председателства ЕС.

Правилата изискват компаниите, които търгуват с криптоактиви и токени в блока от 27 държави, да получат лиценз за това.

Чрез регулациите ще се предприемат стъпки за борба с укриването на данъци и използването на преводи на криптоактиви за пране на пари.

Криптопазарът иска глобален консенсус вместо При липсата на други правни рамки, правилата на ЕС ще служат като международни норми

Финансовите министри постигнаха съгласие по изискването от януари 2026 г. доставчиците на услуги да получават имената на подателите и получателите на криптоактиви, независимо от превежданата сума.

Беше постигнато и съгласие за изменение на правилата за това как държавите членки си сътрудничат в областта на данъчното облагане, така че да обхванат трансакциите с криптоактиви, както и за обмен на информация относно предварителните данъчни становища за най-богатите лица.

Криптокомпаниите играят покер с Комисията по ценни книжа и борсиТокените на пазара са ценни активи, твърди американският регулатор

Извън ЕС, САЩ се съсредоточиха върху използването на съществуващите правила за ценни книжа за правоприлагащи действия в сектора, докато решат дали да въведат нови регулации и да определят кой ще ги прилага.

Хестър Пиърс, един от комисарите в американския регулатор CFTC, заяви миналата седмица, че редица федерални и щатски органи се опитват да разберат каква надзорна роля биха могли да играят в криптосектора.

"Малко се лутаме в пустинята", заяви Пиърс на конференция.