Уорън Бъфет казва, че един интелигентен избор отличава успешните хора от всички останали: те подбират разумно дългосрочните си бизнес връзки.

Той съветва да намерим надеждни лидери за екипите си, притежаващи най-важните черти: щедрост, честност и отдаденост, пише Inc.

Председателят на Berkshire Hathaway вярва, че инвестицията във взаимоотношения с такива хора е една от най-важните, която можем да направим в живота си, допълва изданието.

Защо щедрост?

Щедростта и безкористността вървят ръка за ръка.

Когато бъдат поставени в привилегированата роля на лидер, хората, които са наистина подходящи за тази позиция, осъзнават, че лидерството е свързано със задоволяване на нуждите на другите. Такива лидери демонстрират безкористност в действията си, като поставят интересите на подчинените си пред своите собствени. Това не е лесно, но води до безпрецедентно конкурентно предимство, смята Бъфет.

Има няколко начина, по които лидерите могат да покажат безкористност в действията си, включително като споделят време, енергия, мъдрост и знания с другите. Отделяйки време да направят другите по-добри, самите лидери също стават по-добри.

Защо честност?

Огледайте се и ще забележите, че едни от най-симпатичните хора са и едни от най-честните.

Честността е най-привлекателната черта от всички, като някои включват в нея и радикалната откровеност, която изисква голяма доза смелост и прави чудеса, когато е овладяна.

Този тип радикална откровеност е една от най-търсените лидерски компетенции, чието развитие не е лесно. Тя не е в „смелостта“ да обиждате и да изразявате мнението си без филтри. Забележително откровените хора са харесвани, защото са справедливи, внимателни, уважителни, изслушват всички страни и извеждат себе си и другите на по-високо ниво. Такъв тип хора определено са достойни за вашата лична инвестиция, според препоръката на Бъфет.

Лидерът слуга

Това е мениджърът, който не забравя да отдава заслуженото на хората си за техния принос, да насочва светлината на прожекторите към тях, вместо към себе си, и да им показва признателност.

Изследване на Gallup установя, че служителите, които редовно получават признателност от своите мениджъри, повишават производителността си, получават по-високи резултати за лоялност и удовлетвореност от клиентите и е по-вероятно да останат в организацията.

Съветът на Бъфет е особено важен за младите предприемачи, отбелязва Inc. Обграждайки се с лидери, които притежават тези черти, те ще бъдат още по-вдъхновени и мотивирани да постигнат целите си.

Тези взаимоотношения с щедри и честни лидери могат да се простират отвъд професионалния ни живот, оформяйки и нашия личен растеж и развитие.