За първи път изпълнителният директор на компанията OpenAI Сам Алтман се яви на изслушване пред Конгреса на САЩ заедно с още двама изявени експерти в областта на технологиите с изкуствен интелект.

Целта беше Сенатът да навлезе в детайлите на създаването на политики за регулация, а Алтман представи свои идеи и предложения по темата.

След три часа във въпроси и отговори, пред Вашингтон останаха три големи неизвестни, пише в анализ Politico.

Има ли нужда от нова Федерална агенция?

Председателят на съдебната комисия в Сената Дик Дърбин предложи необходимостта от нова агенция, която да наблюдава развитието на изкуствения интелект - вероятно международна.

"Занимаваме се с иновации, които не е задължително да имат граници. Можем да създадем голяма американска агенция - и се надявам да го направим. Тя може да има юрисдикция над американските корпорации, но няма да има нищо общо с това, което може да ни бомбардира отвън", каза той.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, водещ член на Комисията по правосъдие подкрепи идеята за агенция, която да издава лицензи за компании, работещи по създаването на инструменти за изкуствен интелект.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

От своя страна, Алтман подкрепи както идеята за агенция, така и за лицензиране и заяви, че трябва да бъде проучено използването на регулации в световен мащаб, а не само в национален.

Пред репортери след изслушването обаче той определи идеята като наивна. "Но ние сме го правили за други индустрии. Международната агенция за атомна енергия го направи. И мисля, че това е технология, към която трябва да се отнасяме с изключителна сериозност.", заяви той.

На по-различна позиция остана другият участник в изслушването - Кристин Монтгомъри, главен директор по въпросите на поверителността и доверието в IBM. Според нея съществуващият до този момент надзор е достатъчен за управлението на AI.

Кой е собственик на данните, върху които се обучава AI?

Най-мощните платформи за AI - "големите езикови модели", създадени от OpenAI и други конкурентни компании, са изградени върху огромни масиви съществуващи данни, голяма част от които са създадени от хора. Те не са имали представа, че работата им ще бъде използвана за обучение на софтуер.

В центъра на вниманието на сенатор Марша Блекбърн беше въпросът кой трябва да притежава всички материали, генерирани от AI и създадени от големи езикови модели, обучени върху произведения, защитени с авторски права. (Сенаторът от Тенеси представи антитръстово законодателство за разбиване на TicketMaster в миналия Конгрес, припомня Politico).

6 факта за най-интересната личност в технологиите - Мира Мурати от OpenAI 35-годишната Мира Мурати e главен технологичен директор на OpenAI и ветеран от Tesla

Макар че Алтман нямаше конкретно предложение за решение на проблема с авторското право, той заяви, че да има опция за отказ от използването на данни, създадени от хора за обучение на езикови модели.


След изслушването, въпросът се насочва към вниманието на подкомисията по правосъдие към Камарата на представителите, която ще обсъди пресечната точка между генеративния изкуствен интелект и закона за авторското право.

Доколко AI ще повлияе на изборите в САЩ през 2024 г.?

Чатботовете са много добри в симулирането на човешка реч и писане, а сенаторът Джош Хоули повдигна въпроса за способността на AI да влияе върху мнението на хората в изборния цикъл през 2024 г., като заяви, че той може да да има ефект най-вече за нерешителните гласоподаватели.

Сенатор Ейми Клобучар се опасява, че ChatGPT може да предостави на избирателите неточна информация за самите избори.

Въпреки сериозните безпокойства, Алтман не се защити. Нещо повече – той се съгласи с тревогите на сенаторите.

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

"Това е една от областите, които ме тревожат най-много - по-общата способност на тези модели да манипулират, да убеждават, да предоставят дезинформация", каза Алтман.


Той и Гари Маркъс, другият експерт по изкуствен интелект, участващ в изслушването, опитаха да разграничат генеративния изкуствен интелект от алгоритмите, които платформите на социалните медии използват, за да препоръчват съдържание.

Социалните медии са подложени на обстрел от страна на Конгреса заради политиките им за модериране и препоръчване на съдържание, а в защита на OpenAI Алтман подчерта, че моделите на AI на компанията му не се стремят към максимално ангажиране на аудиторията, допълва в заключение Politico.