Европейските законодатели са все по-близо до новите правила за регулация на инструментите с изкуствен интелект като ChatGPT, съобщава Reuters.

Дългоочакваният Закон за изкуствения интелект на Европейския съюз ще бъде първото цялостно законодателство, регулиращо технологията, с нови правила за използването на лицево разпознаване, биометрично наблюдение и други приложения на изкуствения интелект.

По време на гласуването тази сутрин (11 май) евродепутатите се съгласиха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места, на полицейски инструменти и да наложат нови мерки за прозрачност на генеративните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI.

"Това гласуване е крайъгълен камък в регулирането на AI и ясен сигнал от страна на Европейския парламент, че основните права трябва да бъдат крайъгълен камък в това отношение", заяви пред Reuters евродепутатът от Зелените Ким ван Спарентак. "AI трябва да служи на хората, обществото и околната среда, а не обратното.", допълни той.

Преди гласуването в две парламентарни комисии Драгош Тудораче, народен представител в Европейския парламент, заяви: Нашите общества очакват да направим нещо решително по отношение на изкуствения интелект и на въздействието, което той оказва върху живота им. Достатъчно е да включите телевизора, за да видите колко важно става това за гражданите.

Съгласно предложенията инструментите на изкуствения интелект ще бъдат класифицирани в зависимост от възприеманото ниво на риск - от ниско до неприемливо.

Правителствата и компаниите, които използват тези инструменти, ще имат различни задължения в зависимост от нивото на риска, допълва още Reuters.

ЕС налага строги правила за прозрачност на компаниите, използващи AIНовите изисквания са част от един от най-мащабните законодателни проекти на блока, известен като AI Act

След двегодишни преговори, сега се очаква Законът да премине към следващия етап от процеса, в който законодателите финализират подробностите с Европейската комисия и отделните държави членки.