За втора поредна година 800 служители на УниКредит в България и техните семейства се включиха като доброволци в цялата страна по време на Зелен ден 2023 в рамките на Националната доброволческа програма на банката. Мащабната инициатива се проведе в 11 различни местности като Зоологическата градина в София, Природен парк Витоша и още 9 локации из страната. Зеленият ден се реализира с подкрепата на партньорите на УниКредит за България, фондация „Биоразнообразие“.

В съботния ден на 13 май служителите на банката, заедно с приятели и семействата си, ремонтираха и облагородяваха туристическа инфраструктура, засаждаха нови растения, чистиха и боядисваха съоръжения. “Щастлива съм, че за поредна година нашите колеги се ангажираха с доброволчески усилия не само да облагородим заедно средата, в която живеем, но и за пореден път да покажем с личен пример, че устойчивата промяна е въпрос на избор и действия“, коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и доброволец в инициативата.

"Съхранената природа е съществена част от добруването на хората и това, което разбраха повече от 800 служители на УниКредит в България по време на Зелен ден 2023, е, че опазването ѝ зависи от всеки един от нас, и това, че доброволчеството може да бъде много приятно и удовлетворяващо действие", споделя Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българска фондация „Биоразнообразие“.

Зеленият ден на УниКредит е част от цялостната ангажираност на банката с темата за устойчивото развитие (ESG). На официална церемония на 15 май, банката беше отличена с трето място в категория зелено събитие за инициативата Зелен ден, първо място в категория зелен офис и второ място в категория лидер в Зелените инициативи в конкурса на b2b Media „Най-зелени компании“ за 2022 година.

Описание на дейностите в страната:

София 1 (Зоологическа градина)

Почистване и боядисване на зоните за отдих в Зоологическата градина

София 2 (Природен парк Витоша)

Възстановяване на туристическа инфраструктура в Природен парк Витоша (над Драгалевски манастир)

Пловдив

Почистване на парк Лаута, Пловдив

Облагородяване на туристически маршрут около „Учебна Екологична база“, над Асеновград

Бургас

Подготовка на Атанасовско езеро за летният сезон: ремонт по Пътеката на саблеклюна и монтаж на големи табели

Русе

Подготовка на нов туристически маршрут от Лесопарка до х. Минзухар - почистване, проправяне на пътека, изграждане на пейки

Плевен

Почистване и засаждане на вечнозелени растения в парк Кайлъка

Стара Загора

Почистване на парк Аязмото

Варна

Маркиране на три туристически маршрута в ПП Златни пясъци

Благоевград

Облагородяване на изоставена детска площадка и междублоково пространство в кв. Ален Мак и на бул. Св. Св. Кирил и Методи