Разклащането на отношенията между САЩ и Китай и нарастващото напрежение около Тайван карат влиятелни бизнес лидери като Илон Мъск, Уорън Бъфет и Рей Далио да алармират за възможна инвазия – въпрос, който вероятно ще бъде в центъра на изборите в САЩ през 2024 г., пише CNBC

Китай неизменно ще бъде основен въпрос по време на предизборната кампания, а политиката по отношение на Тайван, световен лидер в полупроводниковата индустрия, може да се превърне в още по-важен фокус.

Конфликтът в пролива вече предизвика коментари от някои водещи претенденти в републиканската президентска надпревара, които подчертаха необходимостта от възпиране на евентуална китайска инвазия на острова. Тайван също така беше тема на дискусии по време на срещата на Г-7 в Хирошима.

Си превърна "обединението" на Тайван в централна тема ва дневния си ред, а Пекин засили военните действия срещу острова, поставяйки акцент върху значението му за световната икономика и предизвиквайки страхове от голям международен конфликт, който може да засенчи опустошителната война на Русия в Украйна.

"Официалната политика на Китай е, че Тайван трябва да бъде интегриран. Човек не трябва да чете между редовете, човек трябва да чете редовете", каза Илон Мъск в интервю за CNBC миналата седмица.

"Мисля, че подобна ситуация изглежда неизбежна", каза още Мъск и добави, че това би било лошо за "всяка компания в света".

„Не четете между редовете, четете редовете“: 15 цитата от Илон МъскМъск с теории за всичко: от изкуствения интелект и Twitter през работата от вкъщи до политиката на Федералния резерв и отношенията между Китай и Тайван

Коментарите на Мъск дойдоха ден, след като Berkshire Hathaway на Бъфет разкри в отчетите си, че напълно е продала дела си в Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., някога на стойност над 4 млрд. Най-големият производител на чипове в света, базиран в Тайван, произвежда по-голямата част от използваните от топ технологични компании като Apple, Amazon, Google, Qualcomm и др.

Бъфет заяви през последните седмици, че геополитическата борба за Тайван "със сигурност е съображение" в решението му да разтовари акциите през последните две тримесечия. В разговор с анализатори по-рано този месец Бъфет заяви, че макар компанията да е "чудесна", той е "преоценил" позицията си "в светлината на някои неща, които се случват".

"Чувствам се по-добре с капитала, който сме инвестирали в Япония, отколкото в Тайван. Иска ми се да не беше така, но мисля, че това е реалността", каза той.

Уорън Бъфет окончателно се оттегли от „висшата лига“ на чиповете Още през февруари Berkshire разкри, че е продала 86% от акциите си в TSMC, купени за 4,1 милиарда долара само месеци преди това

Междувременно Рей Далио, основател на хедж фонд титана Bridgewater Associates, в края на април написа дълъг пост в LinkedIn, предупреждавайки, че САЩ и Китай са на "ръба на войната" – въпреки че уточни, че това може да означава война на санкции, а не военен сблъсък.

Откровените притеснения от страна на трима от най-богатите хора в света са малко закъснели, коментира старши политическият анализатор на Longview Global Деуърдрик Макнийл в интервю за CNBC.

"Това е разочароващо", добавя Макнийл. "Говорим за това от години и се опитваме да предупредим да не бъдете прекалено зависими от Китай като източник за продажби или производство на продукти".

Той също така отбелязва, че Berkshire Hathaway все още държи акции в BYD, производител на електрически автомобили, базиран в Шенжен, Китай. "Честно казано, за Китай е изгодно да изплаши инвеститорите в Тайван и да навреди на икономика им. Това е един от сценариите, при които те биха могли да поставят Тайван на колене без въоръжена намеса", казва Макнийл.

Компанията на Бъфет все пак е продала повече от половината от дела си в BYD, който държи към миналата година.

"Не мисля, че предстои атака, но това не означава, че не трябва да използвате това време, за да планирате", предупреждава Макнийл.

Японските акции достигнаха 33-годишен връх. Уорън Бъфет помогнаСлабата йена и по-доброто корпоративно управление примамиха чуждестранните инвеститори, включително Berkshire Hathaway

Политиката на САЩ по отношение на Тайван

Представители на американското разузнаване заявиха, че Си Дзинпин настоява китайската армия да бъде готова да завземе Тайван до 2027 г. Китай "вероятно се подготвя за непредвидени обстоятелства за обединяване на Тайван и Китайската народна република със сила", заяви Пентагонът през 2021 г.

Китай твърди, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия. През последните години Пекин постоянно засилва натиска си върху Тайван на икономическите и военни фронтове. Демонстрира мощта си миналия месец, като проведе големи бойни учения близо до Тайван, като същевременно обеща да се справи с всякакви намеци за тайванска независимост.

Китай не изключва използването на сила, за да поеме контрола над Тайван.

Миналата година, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, демократ от Калифорния, посети Тайпе, Китай изстреля ракети над Тайван и прекъсна някои дипломатически канали със САЩ.

САЩ официално признават политиката за "Един Китай" повече от четири десетилетия, докато Китай обещава да прекъсне дипломатическите си отношения със страни, които се стремят към официална дипломация с Тайван.

Въпреки че Пелоси говореше за интереса на САЩ да запазят демокрацията на Тайван по време на пътуването си до Тайпе, в същото време тя подчерта в статия за Washington Post, че посещението ѝ "по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика за единен Китай".

Байдън обаче скъса с дългогодишната позиция на САЩ по отношение на Тайван, когато миналата година заяви, че американските сили ще защитават острова, ако той бъде нападнат от Китай. Белият дом обаче твърди, че политиката на САЩ по отношение на Тайван е непроменена.

САЩ и Китай задълбочават надпреварата за икономическо влияние в АзияПекин се насочва към централноазиатските държави, Вашингтон засилва търговските отношения с Тайван

Какво мислят претендентите в изборите

Рей Далио прогнозира, че маневрирането по ръба между двете суперсили ще стане по-агресивно през следващите 18 месеца, отчасти защото изборният цикъл в САЩ през 2024 г. може да доведе до вълна от антикитайска реторика.

Няма съмнение, че Китай ще бъде основна тема в кампанията. Най-малко трима републиканци, които са смятани за потенциални кандидати за президент - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин и бившият посланик в ООН Джон Болтън – наскоро предприеха пътувания до Азия, включително Тайван, за да се срещнат със съюзнически лидери.

Междувременно американските законодатели изготвиха редица закони, които се стремят да обърнат нарастващото влияние на Китай, някои от които предизвикаха обвинения за всяване на страх. А някои от потенциалните претенденти за президент вече се намесиха с призиви да посрещнат китайската агресия със сила.

"Си очевидно иска да превземе Тайван в някакъв момент", каза ДеСантис в интервю за Nikkei, докато беше в Япония. "Той има определен времеви хоризонт. Той може да бъде окуражен да съкрати този хоризонт. Мисля, че в крайна сметка това, което Китай уважава, е силата", каза ДеСантис.

Той си навлече критики думите си, когато описа войната на Русия в Украйна като "териториален спор". Неговите възгледи за политиката на САЩ към Тайван, напротив, бяха по-неясни.

"Трябва да имаме политика, която наистина да ги възпре да направят това", каза ДеСантис за потенциална китайска инвазия в Тайван. "Мисля, че ако Китай сметне, че разходите ще надхвърлят каквито и да било ползи, тогава ще се въздържи. Това трябва да бъде нашата цел."

Игра на чипове: Докъде са САЩ и ЕС в битките за независимост Новите правила имат за цел да удвоят световния пазарен дял на ЕС в полупроводниците от 10% на 20% до 2030 г.

ДеСантис, който се готви официално да обяви президентската си кампания тази седмица, се смята за най-големия съперник на бившия президент Доналд Тръмп за републиканската номинация.

Тръмп заяви миналата година, че очаква Китай да нахлуе в Тайван, защото Пекин "вижда, че нашите лидери са некомпетентни", имайки предвид администрацията на Байдън.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс, който казва, че ще вземе решение дали ще се кандидатира за президент следващия месец, заяви през април, че САЩ трябва да увеличат продажбите на военна техника за Тайван, "така че китайците да трябва да помислят за щетите, преди да предприемат какъвто и да е ход срещу тази нация".

В интервю в сряда за CNBC Пенс посочи напрежението в пролива като аргумент срещу намаляването на военните разходи на САЩ.

"В момент, когато Китай буквално плава с нов боен кораб всеки месец и продължава военните провокации в Азиатско-тихоокеанския регион, а Русия води непровокирана война в Източна Европа, последното нещо, което трябва да направим, е да намалим разходите за отбрана", каза той.

Бившият посланик в ООН Ники Хейли, която започна президентската си кампания през февруари, заяви в изявление пред CNBC: „Китай наблюдава какво правим в Украйна. Ако изоставим приятелите си в Украйна, както някои искат да направим, това само ще насърчи Китай да атакува нашите приятели в Тайван."

Г-7 призова Пекин да окаже натиск върху Русия за край на войната в УкрайнаПозицията на страните от Г-7 за Тайван не се променила, подчертават лидерите на седемте най-разити икономики

"Като да се опитваш да разделиш сиамски близнаци"

Политическата воля за защита на Тайван при китайска инвазия може да се сблъска с икономическите сили.

"Почти никой не осъзнава, че китайската икономика и останалата част от световната икономика са като сиамски близнаци. Това би било като да се опитаме да ги разделим", каза Мъск пред CNBC във вторник. "Това е сериозна ситуация. И всъщност е по-лошо за много други компании, отколкото за Tesla. Искам да кажа, че не съм сигурен откъде ще получите iPhone например."

"Ако Тайван е блокиран, това би било като да си премахнем мозъка, защото световната икономика няма да функционира без TSMC и чиповете, които излизат от Тайван днес", заяви Джон Рътлидж, главен инвестиционен стратег на Safanad, в отговор на коментарите на Мъск.

Дейвид Сакс, научен сътрудник в Съвета за външни отношения, казва пред CNBC, че Apple е в "много трудна позиция", защото най-модерните чипове, от които се нуждае, се произвеждат в една сграда в кампуса на TSMC в Тайван.

В крайна сметка, отбелязват редица анализатори, глобалната зависимост от TSMC – включително и на Китай, от където според данните страната получава около 70% от чиповете, необходими за захранване на нейната електронна индустрия – може да действа като своеобразна спирачка срещу инвазия.