С действията си от последната седмица Китай подсили опасенията, че се готви да нахлуе в Тайван, след като изпрати самолетоносач и 12 военни кораба да обкръжат острова и вкара над сто военни самолета в зоната за идентификация на въздушната отбрана на Тайпе по време на тридневно военно учение.

Управляващата Комунистическа партия на Китай, която твърди, че Тайван е част от нейната територия, въпреки че никога не е контролирала острова, определя ученията като "съвместни прецизни удари", които трябва да послужат като "сериозно предупреждение срещу тайванските сепаратистки сили", посочва в свой анализ на ситуацията в региона, която заплашва при определени условия да се превърне във втора Украйна, CNN.

Според Тайпе посланието е ясно - Китай "се подготвя за започване на война срещу Тайван", твърди външният министър на острова Джоузеф Ву пред CNN.

Тази оценка логично извежда на дневен ред въпроса готов ли е Тайван на евентуална инвазия от страна на Китай.

Неотдавна Тайпе публично обяви удължаване на срока на задължителната военна служба от четири месеца на една година и ускори разработването на програмата си за производство на местни оръжия, за да повиши бойната си готовност.

Според анализатори, цитирани от CNN, една скорошна новина, която не влезе във фокуса на повечето медии, може да промени изцяло съотношението на силите - тази за преговорите между Тайпе и Съединените щати за създаване на "запас от боеприпаси за извънредни ситуации" на територията на Тайван.

Германският външен министър предупреди за Войната в региона би предизвикала шокови вълни по целия свят, каза Аналена Бербок при посещението си в Китай

През март министърът на отбраната Чиу Куо-Ченг заяви пред тайванския парламент, че Тайпе обсъжда със САЩ потенциален план за създаване на “резервен военен запас на острова” - мярка, възможна благодарение на разпоредба в Закона за националната отбрана за 2023 г., подписан от президента на САЩ Джо Байдън през декември миналата година, припомня още CNN и акцентира:


“Макар Тайван отдавна да купува оръжия от САЩ, военни експерти твърдят, че създаването на подобен запас може да бъде от жизненоважно значение за отбраната на острова, тъй като при блокада от страна на Китай, както показва, че е възможно да се случи скорошното учение, доставките на допълнитени оръжия могат да се окажат истинско предизвикателство, ако избухне война”.

За разлика от Украйна Тайван няма сухопътни граници, така че всякакви доставки ще трябва да се правят по въздух или по море - методи за доставка, които могат да бъдат много уязвими за прихващане от страна на китайските военни.

Ето защо за Тайван е жизненоважно да се снабди с боеприпаси на острова преди началото на какъвто и да е конфликт, заявява адмирал Ли Хси-мин, който между 2017 и 2019 г. е началник на Генералния щаб на тайванската армия, пред CNN. "Наличието на запаси от военни резерви е изключително важно и значимо за Тайван. Дори ако Съединените щати не искат да се намесят директно с военна сила, този вид запаси могат да бъдат много ефективни за нашата отбрана."

Тайван също така неведнъж е изразявал загриженост относно забавянето на доставките на оръжия от САЩ на фона на войната в Украйна. След срещата си с Цай председателят на парламента на САЩ - Маккарти, написа в Twitter: "Въз основа на днешните разговори е ясно, че са необходими няколко действия: Трябва да продължим продажбите на оръжия за Тайван и да се уверим, че тези продажби достигат до страната навреме."

Асиметрична война

Разговорите за възможните допълнителни доставки на въоръжение, посочва CNN, повдигат въпроса: От какво точно се нуждае Тайван за своята отбрана?

“В продължение на десетилетия тайванската армия купува изтребители и ракети от Съединените щати, които продължават да бъдат най-големият гарант за сигурността на острова, въпреки че нямат "официални" дипломатически отношения. Миналия месец администрацията на Байдън влезе в заглавията на вестниците с одобрението си за потенциални продажби на оръжие на Тайван на стойност около 619 млн. долара, включително стотици ракети за флота от изтребители F-16", се казва в анализа на телевизията.

Но адмирал Ли е категоричен, че Тайван спешно трябва да се снабди с по-малки и по-мобилни оръжия, които биха имали по-голям шанс да оцелеят при първата вълна на китайска атака в един тотален конфликт, който вероятно би включвал ракетни удари с голям обсег по тайванската инфраструктура и военни цели.

Китайски и тайвански военни кораби едни срещу други в Тайванския протокПекин и Тайпе са изпратили по десетина плавателни съда, които не предприемат провокативни действия

В публикувана миналата година стратегия, озаглавена "Цялостна концепция за отбрана", Ли твърди, че Тайван трябва да се откаже от сериозни инвестиции в изтребители и разрушители, тъй като военните му средства вече са значително по-многобройни от китайските, но лесно могат да бъдат унищожени от ракети с далечен обсег.


Миналата година бюджетът за отбрана на Китай възлиза на 230 млрд. долара, което е над 13 пъти повече от разходите на Тайван, които са в размер на 16,89 млрд. долара.

Така че, твърди Ли, Тайван трябва да възприеме модел на асиметрична война, фокусиран върху закупуването на по-малки оръжия като преносими ракети и мини, които са трудни за откриване, но ефективни за спиране на щурма на врага.

Регионален резерв

Съгласно тазгодишния Закон за националната отбрана, приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента на страната Джо Байдън Тайван ще има право да получи от САЩ оръжия и боеприпаси на стойност до 1 млрд. долара, за да се противопостави на нарастващата военна заплаха от страна на Китай, припомня CNN.

Законът също така позволява създаването на “регионален резерв за извънредни ситуации”, който ще позволи на Пентагона да складира оръжия в Тайван, които да бъдат използвани в случай на военен конфликт с Китай. Към момента се конкретизират понятия като "непредвидени обстоятелства", видовете боеприпаси, които могат да бъдат експлоатирани незабавно от въоръжените сили на Тайван, и сроковете за изпращане на въоръжението.

От Министерството на външните работи на Китай коментират пред CNN, че "решително се противопоставят" на всякакъв военен обмен между САЩ и Тайван, като добавят, че са готови да предприемат "всички необходими мерки, за да защити своя суверенитет и интереси в областта на сигурността”.

Колко е достатъчно?

Друг въпрос, който възниква, е колко оръжия и ракети ще са необходими на Тайван, за да се защити от Китай.

ЕС обвини Китай в използване на търговията като политически инструментЩе бъде създаден инструмент срещу подобни злонамерени действия

Експертите твърдят, че е трудно да се посочи конкретна цифра, тъй като възможните сценарии за водене на бойни действия са много разнообразни.


В книгата си адмирал Ли пише, че китайските военни биха могли да прибегнат до различни варианти в опитите си да поставят Тайван под свой контрол. В случай на тотална война например Китай може да изстреля ракети с далечен обсег, за да унищожи тайванската инфраструктура и военни цели, преди да се опита да изпрати сухопътни войски през Тайванския проток.

Други сценарии за ограничени военни действия биха могли да включват въздушна и морска блокада около Тайван или завземане на малките отдалечени тайвански острови, които са близо до китайския бряг.

При всички случаи обаче прогнозите са, че Тайван вероятно ще се нуждае от "десетки хиляди" ракети.