Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

"Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза Габриел на президента Радев.

Благодаря лично за усилията да съставите кабинет, заяви от своя страна държавният глава.

Президентът обаче подчерта, че когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси.

Той допълни, че за политиците предстои още по-интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество.

Радев призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони за държавата, които са в интерес на обществото.

Относно връчването на втория мандат, президентът заяви, че то ще бъде изпълнено в рамките на следващите дни.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца

Припомняме, че час преди връщането на мандата, номинираният за министър-председател Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" съобщи, че националният съвет на ПП е обсъдил да бъде предложено правителство за 18 месеца, като в първите девет месеца министър-председател ще бъде той, а вицепремиер и външен министър Мария Габриел, за следващите девет месеца постът на премиер ще заеме тя, докато акад. Денков ще е неин вицепремиер.

Относно принципа на ротация на министър-председателя, в края на 9-месечния период, премиерът ще подава оставка, тя ще бъде гласувана и приета, след което ще се гласува за номинацията за председател на другата парламентарна група.

През целия срок на управление правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, подчерта от своя страна Мария Габриел.