Акциите на компаниите за луксозни стоки, листвани в Европа, поевтиняха след нарастващите опасения за разходите в САЩ.

Компанията майка на Louis Vuitton, LVMH, се понижи с 3%, Hermes спадна с 4%, а собственикът на Gucci - Kering с 2%.

Инвеститорите в сектора все повече се притесняват от потенциалното забавяне зад Океана, пише Businessinsider.

"Забавянето до отрицателен ръст на годишна база в САЩ буди безпокойство", заявиха анализатори на Deutsche Bank, цитирани от медията.

Според редица анализатори, САЩ ще претърпят икономически спад или дори рецесия по-късно тази година, а растежът на БВП ще се забави до едва 1,1% през първото тримесечие на 2023 г.

Треска за лукс: Бутиците очакват по-малко, но по-богати клиенти от КитайМарките и инвеститорите се борят да си върнат всеки китайски потребител

Основният сценарий на Deutsche Bank е, че забавянето ще засегне портфейлите на американските потребители, което ще ги накара да харчат по-малко за луксозни стоки.

Преди да се стигне до днешната ситуация, акциите на луксозните стоки се радваха на силен старт за 2023 г., задвижвани от очакванията за рязък ръст на продажбите благодарение на дългоочакваното икономическо съживяване на Китай след пандемията.

LVMH е първата европейска компания, надхвърлила стойност от $500 млрд.Компанията отчете 17% ръст на продажбите за първото тримесечие по-рано този месец

Въпреки спада във вторник (23 май), акциите на LVMH са се повишили с 25% от началото на годината, като конгломератът за мода, шампанско и коняк наскоро стана първата европейска компания, оценена на 500 млрд. долара.

Статистиката показва, че Hermes е скочила с 34% от началото на 2023 г., докато Kering - за която Deutsche Bank предупреди, че страда от "творчески обрати" като напускането на Алесандро Микеле от Gucci, е нараснала с по-скромните 12%, отбелязва Businessinsider.