Размразяването на преговорите трябва да започне от точката, до която сме стигнали.

Това каза в предаването "120 минути" по bTV кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) академик Николай Денков. Той изрази надежда следващите дни преговорите да продължат.

Денков посочи, че разговорите му с кандидата на ГЕРБ за същия пост Мария Габриел не са прекъсвали след като ГЕРБ замрази преговорите за съставяне на правителство, което двамата да оглавяват на ротация за по 9 месеца.

В интервюто пред Светослав Иванов Денков каза, че има разрешението на Габриел да огласи, че диалогът им не е спирал и че са се чули по телефона и днес. По думите му е нужно време, за да се успокоят емоциите след пуснатите в публичното пространство записи от вътрешнопартийни разговори на "Продължаваме промяната", а някои фрази да бъдат разяснени и коментирани, защото се преразказват неправилно.

Въпросът с промяна в поредността на ротацията между него и Габриел не е обсъждан, каза още Денков.


Утре Румен Радев ще връчи на ПП-ДБ мандата за съставяне на правителствоПрезидентът връчва мандата на ПП-ДБ в момент, в който преговорите на коалицията с ГЕРБ-СДС са замразени

В ефира на bTV кандидатът за премиер на ПП-ДБ допусна персоналният състав на кабинета "още да се деполитизира", както иска ГЕРБ. Той обаче добави, че повечето от хората в "Продължаваме промяната" са сами по себе си експерти, влезли в политиката впоследствие. Двете функции трудно могат да се разграничат каза Денков, давайки за пример себе си като участник в правителство на ГЕРБ без да е "човек на ГЕРБ".

Николай Денков ще получи мандат за съставяне на правителство утре.