Реджеп Тайип Ердоган ще започне нов 5-годишен мандат като президент на Турция, след като спечели противоречиви избори, които в един момент изглежда застрашаваха оставането му на власт.

Снощи председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер обяви победата на настоящия президент на втория кръг на президентските избори в Турция.

Ердоган е получил 52,14% от гласовете, а опонентът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86%, показват предварителните резултати, цитирани от Йенер.

Редица световни лидери поздравиха 69-годишния Ердоган за победата му, отразявайки в тях очакванията си за бъдещите отношения с Турция.

Очаквам да продължим съвместната работа и подготовката за срещата на върха на алианса през юли, посочва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето поздравление към Ердоган в Twitter.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на отношенията между Анкара и ЕС в следващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочва в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че ЕС има стратегически интерес да продължи сътрудничеството и взаимно изгодните отношения с Турция и всички нейни граждани, както и от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие.

Какво означават за Турция още пет години управление на ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган обещава нов

ЕС е готов да работи с Турция за напредък в двустранните отношения и стабилност, при спазване на човешките права, върховенството на закона, международното право и в полза на всички наши граждани, се допълва в изявлението, цитирано от БТА.

Фон дер Лайен и Борел отбелязват, че сега се очакват оценките за изборите от наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа.

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в Twitter: „Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства“.

Агенция Reuters коментира, че акцентът в поздравлението на Байдън отразява приоритета на Вашингтон Швеция да се присъедини към НАТО до срещата във Вилнюс в средата на юли. Финландия се присъедини към Алианса през миналия месец, но шведското членство остава блокирано от възражения от страна на Турция и Унгария. Турция твърди, че Стокхолм осигурява убежище на членове на въоръжени групи, които Анкара смята за терористични.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в поздравлението си, написано на турски език, че разчита на укрепването на "стратегическото партньорство" между двете страни.

"Разчитаме на по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство в полза на нашите страни, както и на засилването на сътрудничеството в полза на сигурността и стабилността на Европа", написа Зеленски в профила си в Twitter.

Руският президент Владимир Путин е изпратил до турския президент Реджеп Тайип Ердоган поздравителна телеграма по повод преизбирането му на втория кръг на президентските избори в Турция, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

„Уважаеми господин Ердоган, скъпи приятелю, приемете искрените ми поздрави по повод Вашето преизбиране на президентския пост. Победата на изборите беше закономерен резултат от самоотвержената Ви работа на поста глава на Република Турция, нагледно доказателство за подкрепата на турския народ за Вашите усилия за укрепване на държавния суверенитет и за провеждането на самостоятелна, независима външна политика“, се казва в телеграмата на Путин.

Руският президент заявява, че руските власти високо ценят личния принос на Ердоган за „укрепването на приятелските руско-турски отношения, на взаимноизгодното сътрудничество в различни направления“.

„Бих искал да потвърдя готовността си за продължаване на нашия конструктивен диалог по актуалните въпроси от двустранния, регионалния и международния дневен ред. Придаваме голямо значение на последователната реализация на набелязаните съвместни проекти, преди всичко на строителството на АЕЦ „Аккую“ и създаването на газов хъб на територията на Турция“, пише руският президент.

Ожесточена кампания
69-годишният Ердоган управлява Турция от 2003 г., първо като министър-председател, а след това като президент.
Победата му идва след ожесточена кампания, в която той обвини съперника си, че е свързан с тероризма и твърдеше, че страната е изправена пред хаос, ако шестпартийният опозиционен алианс дойде на власт, коментира Politico.
Поддръжниците на Ердоган казват, че той е направил страната по-силна, но критиците му твърдят, че неговият авторитарен подход към властта подкопава демокрацията в Турция.
В речта си след изборите Кълъчдароглу каза, че това е бил „най-нечестният изборен процес от години“. „Всички ресурси на държавата са мобилизирани за една политическа партия. Разпръснати са в нозете на един човек“, каза той. Кандидатът на опозицията не даде индикации, че смята да подаде оставка, като добави, че борбата ще продължи.
Ердоган се подигра с съперника си, казвайки: "Чао, чао, чао Кемал".

По време на кампанията си за преизбиране Ердоган трябваше да се бори с икономически проблеми като болезнено висока инфлация - в момента 43% - и слаба валута, както и с наследството от опустошителното земетресение през февруари. Най-малко 50 000 загинаха при бедствието, а правителството беше критикувано за лошите строителни стандарти и бавната си реакция, отбелязва Politico.

Токсичен прах: Турция е в риск от здравно бедствие след земетресениятаОгромното количество прах от разрушените сгради може да причини сериозни климатични и здравословни проблеми за години напред

Представянето на Ердоган на първия тур на 14 май обаче го постави с пет процентни пункта пред Кълъчдароглу и само на няколкостотин хиляди гласа по-малко от абсолютно мнозинство.
След това опозиционният кандидат премина към по-националистическа позиция, обещавайки да депортира милиони сирийци и афганистанци, но този ход в крайна сметка се оказа неуспешен.
Синан Оган, националистическият кандидат, който спечели 5 процента на първия тур, подкрепи Ердоган, а не Кълъчдароглу.

Поддръжниците на опозицията също така твърдят, че изборите отразяват почти пълното влияние на Ердоган върху медиите в страната, които до голяма степен се контролират от групи, приятелски настроени към управляващата партия. След като кандидатурата на Кълъчдароглу беше подкрепена от основната прокюрдска партия в Турция, Ердоган обвини съперника си, че е в съюз с кюрдските терористи, като показа фалшифицирано видео в последните дни на кампанията, за да защити своя аргумент, посочва още Politico.