Днес президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, посочен от "Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Конституцията гласи, че ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Миналата седмица Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС съобщиха, че се обсъжда да бъде предложено правителство за 18 месеца с ротационен премиер. Според първоначалните преговори за първия период от девет месеца министър-председател ще бъде Денков, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. За втория период от девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. В същия ден Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев, припомня хронологията БТА.

В събота ГЕРБ-СДС съобщиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като ден по-рано депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис, в който се казва, че има договорка шефовете на службите (Държавна агенция "Национална сигурност", Националната служба за охрана и др.) в страната да бъдат сменени и "имената са синхронизирани с посолството", припомня БТА.

Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В тези разговори е било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и да заобиколи правилата за влизане в еврозоната.

Асен Василев за записа: Няма нито една дума, зад която не бих застаналСъпредседателят на ПП обаче посочи, че открива изрязани части

Вчера в предаването „120 минути“ по bTV Денков увери, че разговорите му с Мария Габриел не са прекъсвали. Размразяването на преговорите трябва да започне от точката, до която сме стигнали, каза той. Кандидатът за премиер на ПП-ДБ допусна персоналният състав на кабинета "още да се деполитизира".

Денков и Габриел не са прекъсвали диалога си след „замразяването“Размразяването на преговорите трябва да започне от точката, до която сме стигнали, каза Денков

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви вчера, че "няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство".

Той подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Няма опция за избори: Христо Иванов призова за подновяване на преговорите И Деница Сачева подчерта, че преговорите за кабинет са замразени, а не прекратени

За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи – и на ГЕРБ-СДС, и на „Продължаваме промяната – Демократична България“, заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. Тя подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство.