Япония и JAXA, космическата администрация на страната, от десетилетия се опитват да направят възможно извличане на слънчева енергия от Космоса. През 2015 г. страната направи пробив, когато учени от JAXA успешно изпратиха 1,8 киловата енергия, достатъчна за захранване на електрическа кана, на повече от 50 метра до безжичен приемник. Сега Япония е готова да направи следващата крачка напред към реалното въвеждане на технологията.

Nikkei съобщава, че японско публично-частно партньорство ще се опита да добие слънчева енергия от Космоса още през 2025 г. Проектът, ръководен от Наоки Шинохара, професор от Университета в Киото, който работи върху космическата слънчева енергия от 2009 г., посочва Engadget, ще разположи в орбита набор от малки сателити. След това екипът ще се опита да изпрати слънчевата енергия, която те събират, към наземни приемни станции на стотици километри.

Япония иска да унищожава космически отпадъци с лазерЯпонски експерти възнамеряват да разработят космически спътник, който може да използва лазер за унищожаване на малки части от ракетни двигатели
Използването на орбитални слънчеви панели и микровълни за изпращане на енергия към Земята е предложено за първи път през 1968 г. Оттогава няколко държави, включително Китай и САЩ, са инвестирали много време и средства за реализиране на идеята.

Технологията е привлекателна, тъй като орбиталните слънчеви панели представляват потенциално неограничен източник на възобновяема енергия. В Космоса слънчевите панели могат да събират енергия независимо от периода на деня и времето, а благодарение на използването на микровълни за излъчване на произвежданата от тях енергия, облаците също не са проблем.

Въпреки това, дори ако Япония успешно разположи своите орбитални слънчеви панели, технологията все още ще бъде по-близо до научната фантастика, отколкото до реалността. Това е така, защото производството на масив от сателити, който може да генерира 1 гигават енергия - или приблизително колкото един ядрен реактор, би струвало около 7 милиарда долара с наличните в момента технологии.