Илон Мъск алармира за пореден път колко сериозна е ситуацията в сектора на недвижимите имоти в САЩ.

Мъск и преди е предупреждавал, че след сътресенията в банковия сектор на пазарите на недвижими имоти може да се появят пукнатини.

Според него, търговските недвижими имоти са "най-сериозният предстоящ проблем", а регионалните банки може поемат вълна от фалити заради трусовете в сектора.

През последните месеци инвеститорите не могат да се справят с дълговете, а пазарът на имоти е изправен пред множество неблагоприятни фактори. Сред тях са по-високите лихвени проценти, по-строгите условия за кредитиране и тенденциите за работа от вкъщи, отбелязва businessinsider.

JPMorgan изчислява, че около 450 млрд. долара дълг за търговски недвижими имоти, чийто срок изтича тази година, може да не бъде върнат. Междувременно Morgan Stanley Wealth Management заяви, че цените на търговските имоти могат да паднат с 40% на фона на всички проблеми в сектора.

Жилищният пазар в САЩ също се сблъсква с подобни проблеми, което вероятно обяснява мнението на Мъск, че цените ще се сринат.

Празните офиси - следващото голямо предизвикателство пред финансовия секторПрез първото тримесечие обемът на сделките за офис площи в Европа се срива до 13-годишен минимум от 10,8 млрд. евро.

Morgan Stanley съобщи, че продажбите на жилища са достигнали дъното си, тъй като по-високите разходи по заемите са сринали търсенето, а експертите предупреждават за потенциален спад на цените с 15-20 %.

В отговор на историческата инфлация Федералният резерв повиши лихвените проценти от почти нула до над 5% от миналата пролет насам.

Макар че темпът на нарастване на цените се забави, болезнената комбинация от по-високи разходи по заемите и по-високи цени заплашва със смазващ ефект върху търсенето и икономическия растеж.

Как имотните пазари по света ще реагират на покачващите се лихви?Ситуацията на жилищния пазар в повечето развити икономики съвсем не отговаря на мрачните икономически прогнози

Освен това кредиторите се отдръпват, подготвяйки се за нови масови тегления на депозити, след като през март вълна от тегления на депозити срина Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Всичко това оказва натиск за понижаване на цените на активите, разпалвайки опасенията, че цените на жилищата и търговските площи могат да пострадат още повече, допълва businessinsider.