Американските химически гиганти Chemours, DuPont и Corteva са се съгласили да платят повече от 1 милиард долара за уреждане на искове за замърсяване на обществените водоснабдителни системи в САЩ с "вечни химикали".

Семейството повсеместно разпространени синтетични химикали - пер- и полифлуороалкилни вещества, известни още като PFAS, се задържат в околната среда и в човешкия организъм, където могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Те се съдържат в продукти от ежедневието, включително опаковки за бързо хранене, гримове и килими.

През юни, въз основа на най-новите научни данни, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ издава здравни препоръки, в които се казва, че химикалите са много по-опасни за човешкото здраве, отколкото учените първоначално са смятали, и вероятно са по-опасни дори при нива, хиляди пъти по-ниски от считаните досега за нормални.

ЕП задължи всички членки да намалят парниковите емисии с 40% до 2030 г.Страните от ЕС ще трябва ежегодно да гарантират, че не надвишават квотите си за емисии


Трите химически гиганта са изправени пред хиляди съдебни дела в цялата страна, в които се твърди, че токсичните химикали са били използвани в производството и след това са замърсили околната среда.

В свое изявление DuPont заявява, че "никога не е произвеждал PFOA или PFOS", а другите компании отказват официален коментар пред CNN.

В обща позиция трите компании посочват, че са се съгласили да внесат общо 1,185 млрд. долара във фонд за уреждане на спорове. Chemours ще допринесе с 50% (около 592 млн. долара), а DuPont и Corteva заедно ще внесат останалите 50%, съответно около 400 млн. и 193 млн. долара.

До момента трите компании са постигнали принципна договорка. Окончателното споразумение се очаква да бъде финализирано по-късно тази година в Окръжния съд на САЩ за окръг Южна Каролина, заявяват още от компаниите.