„Шумът на парите“ е сред най-разпознаваемите и утвърдени икономически и финансови конференции в България, която през годините привлича международно признати икономисти и финансисти, както и лидери на бизнеса у нас. Дискусионните панели са посветени на широка палитра теми - банки, капиталови пазари, имотен сектор, ESG стратегии, управление на финанси, предприемачество, а аудиторията на събитието включва от представители на висшия мениджмънт в частния и в публичния сектор до професионалисти от различни сфери.

Тази година във форума се включва и българският Дейта Център "Телепоинт". Основана през 2007 г. от водещи специалисти в ИТ и телекомуникационната индустрия, „Телепоинт“ е високо технологична компания, оперираща напълно резервирани, неутрални дейта центрове от клас Tier 3+ (напълно независими), осигуряващи висококачествени услуги в различни географски локации.

Широк спектър услуги

С над 15 годишния си опит, сертификация за качеството по ISO 9001:2015, система за управление на сигурността на информацията ISO/IEC 27001:2013 и сертификат за сигурност на информацията при съхранение и работа с данни за банкови карти (PCI DSS) „Телепоинт“ се е наложил в годините като регионален център за обмяна на интернет (peering point) и като надежден доставчик на разнообразни дейта център услуги.

Компанията предоставя широк спектър от модели за колокация, които варират от пространство за единични сървъри в споделен шкаф до клиентски зали за преотдаване. Към тях се добавят възможност за гъвкаво увеличаване на необходимото пространство и захранване, както индивидуално отчитане на консумираната мощност за всеки шкаф.

Голямото разнообразие от сървърни и телекомуникационни шкафове може да отговори на разнообразните нужди на своите клиенти предлагайки дори cost-effective споделен колокационен шкаф (1U до 48U) или варианти на ¼, ½ шкафове с индивидуално заключване. За партньори с по-големи възможности и нужда от по-високо ниво за сигурност дейта центровете предлагат опции за наемане на частни клетки, малки и големи зали за колокация. Иновативна услуга е предлагането на оборудвани помещения на база неотменимо право на ползване, което позволява на компаниите да капитализират технологичните си разходи за срок по избор.

Основната услуга е окомплектована с богат набор от допълнителни услуги.

Взаимната свързаност - бърз и гъвкав начин за изграждане на връзки, които дават достъп до над 135 интернет оператора от целия свят и повече от 500 бизнес клиенти налични непосредствено в дейта центъра. Като основна точка за свързване се използват специализирани стаи (MMR) позволяващи да се пускат експресни връзки със срок на изграждане под 8 часа.

Оптично Окабеляване – Телепоинт разполага с опитни техници, които могат да изградят за клиентите си всякаква оптична свързаност в рамките на дейта центъра и извън него.

Отдалечената поддръжка от инженери с опит в сървърни системи и телекомуникационно оборудване спестява време и разходи, както при инсталация, така и при аварии. Екипите са на разположение да извършват основни операции по оборудването 24/7, без да е нужно клиента да изпраща свои екипи или да поддържа такива.

С услугата Наем на сателитен сигнал компанията предлага селекция от най-разпространените сателитни сигнали, налични в Европа и Близкия Изток. Подготвено антенно поле позволява и лесното и бързо разполагане и на собствена сателитна антена.

Свързаност към глобалните интернет мрежи и сигурност

“Телепоинт” е домакин на над 35 международни доставчици със собствена глобална IP мрежа и повече от 100 регионални и местни компании, които поддържат високи стандарти за сигурност. Голяма част от тези компании предлагат и интернет защити от различен клас според нуждите на клиента.

Класическата защита срещу основните рискове от природни бедствия като пожари, наводнения и земетресения, инфраструктурни проблеми като прекъсване на тока или неизправност на охлаждащите системи, както и от хакерски атаки“, са основно застъпени в инфраструктурата на компанията.

Пожарната безопасност например е поверена на модерни IG-55 пожарогасителни газови агенти неутрални към околната среда. VESDA система, Cerberus тип (електронен нос) осигурява мигновено откриване на силно загряти елементи и известяване преди реално да има възпламеняване. Огнеупорни врати към колокационните зали, датчици за дим и огън в двойния под и тавана, както и отдалечен мониторинг допълват цялостната система.

При отпадане на електропреносната мрежа, центровете за данни на компанията са оборудвани с дизелови генератори, независими UPS групи (N+1) 220V променливо напрежение, независими групи (N+1) -48V постоянно напрежение, осигуряващи автономна работа с дни и седмици при необходимост.

Охлаждането в колокационните зали е поверено на най - висок клас системи Vertiv (Liebert), резервирани N+1 охлаждащи инсталации за всяка колокационна зала, Енергийно ефективна (free cooling) система, Резервирана N+1 система за овлажняване на въздуха, проектирано охлаждане за всеки шкаф. Системите за охлаждане пречистват и въздуха и влагата в него, така че оборудването запазва работещ вид и след 10-15 години непрекъсната работа.