Валутният борд е полезен, но в определен срок. Бих казал, че за над 25 години започва да става вреден за икономиката, каза Александър Димитров, изпълнителен директор на tbi bank, който взе участие във финансовия форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023.

„Преминаването към еврото е следващата стъпка след Валутния борд, с която да дадем възможност на Централната банка да може да влияе на паричния пазар и лихвената политика, което в момента БНБ не извършва“, коментира изпълнителният директор на tbi bank.

„БНБ още от 2020 г. се присъедини към Единния надзорен механизъм и към Единния механизъм за преструктуриране на банки. Това са европейските органи, в които ние сме участници с нашите представители. Тоест, ние като банкова система сме доста добре подготвени за една такава следваща стъпка“, допълни той.


Асен Василев: Възможно е да извършим по-плавен преход към евротоДо края на годината предвиждам инфлацията в България да възлиза на около 7%, заяви той

По темата за консолидацията в банковия сектор, той заяви, че ще оцелеят тези банки, които са наистина добри в това, което правят.

„Има големи банки, които могат да отделят повече ресурс в технологии, но малките банки, които се специализират в нещо, в което са добри, също ще бъдат силни конкуренти. Това е подобно на супермаркетите, в които знаем, че можем да намерим всякакъв вид стока или малкия плод-зеленчук, където получаваме лично отношение и добра стока, подбрана лично за нас“, обясни изпълнителният директор на tbi bank и добави, че фокусът на институцията, която представлява, ще бъде „емоционалното банкиране“.

Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте тук.