По данни на компанията за рисков капитал Atomico инвестициите в европейски технологични стартъпи ще намалеят с още 39% през тази година, тъй като глобалната криза в сектора продължава.

Прогнозите са, че рисковото финансиране за стартиращи предприятия в Европа ще намалее от 83 млрд. долара през 2022 г. до 51 млрд. през тази година, става ясно от доклада на Atomico, цитиран от CNBC.

Причината за това до голяма степен е отдръпването на американските инвеститори.

“Преди това американските фондове бяха значителен двигател на финансирането в Европа, а няколко значими фонда за рисков капитал от САЩ дори откриха представителства в Лондон, за да увеличат инвестициите си в региона”, обясняват от Atomico.

Великобритания е напът да загуби сектора си за автономна мобилност Ако страната не приеме закон, свързан с технологията, рискува стартъпите и инвеститорите да се пренасочат другаде
Продължаващият спад на финансирането на европейската стартъп екосистема идва на фона на тежката 2022 г. за технологичната индустрия - инвестициите за частни технологични стартъпи в Европа намаляват с 22% за 12 месеца и достигат до 83 млрд. долара при 106 млрд. долара през 2021 г.

Въпреки това от Atomico посочва, че има някои признаци на "устойчивост" в европейската технологична индустрия, включително фактът, че общата стойност на публичните и частните компании е възстановила нивата си от 3 трилиона долара, достигнати през 2021 г.

Иначе при предприятията на ранен етап на развитие финансирането е намаляло с по-малко, отколкото при по-напредналите им колеги, акцентират още от Atomico, като финансирането за компаниите, които набират средства в кръгове под 15 млн. долара, е спаднало до 8,2 млрд. долара през първата половина на 2023 г., в сравнение с 10,3 млрд. долара през същия период на миналата година. Очаква се 93% от общата загуба на инвестиции между 2022 и 2023 г., която е в размер на 28 млрд. долара, да засегне по-развитите стартиращи предприятия.

През последната година и половина технологичните компании са подложени на огромно напрежение, принудени да приоритизират рентабилността пред растежа на всяка цена, тъй като инвеститорите преоценяват сектора. Акциите на някога богато оценяваните организации са подложени на натиск от различни глобални фактори, включително пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и затягането на паричната политика, след като Фед и други централни банки повишиха лихвените проценти и спряха стимулите от времето на пандемията, за да предотвратят нарастващата инфлация.

Три съвета как да управляваме личните си финанси в турболентни временаИнвестиции и застраховки се превръщат във финансови убежища за спестяванията при висока инфлация
Това накара инвеститорите да преразгледат позициите си по отношение на губещи технологични компании, чиято стойност обикновено се основава на очакванията за бъдещи парични потоци.

Мрачни времена

Миналата година цените на акциите на компаниите в технологичната индустрия претърпяха огромни корекции в посока надолу, припомня CNBC, а от Аtomico посочват, че като цяло на технологичния пазар в Европа се наблюдава значително свиване на оценките. Средната стойност на публичните предприятия, предлагащи софтуер-като-услуга, например сега е около пет пъти по-висока от приходите им, което е спад спрямо 7,8 пъти доскоро.

Atomico обръща внимание също така, че 20% от рундовете за рисково финансиране през първото тримесечие на 2023 г. са регистрирали понижение на инвестициите, което е 3,6 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Уволненията също не са чужди на европейския технологичен сектор. Според данните през първото тримесечие в Европа са съкратени 11 100 служители. Това представлява около 6% от уволненията в световната технологична индустрия, която се е разделила с общо 185 000 души.

Как да инвестираме в AI? Гиганти, консултанти, „кирки и лопати“Въпреки че пред технологията има обещаващо бъдеще, не трябва да инвестирате на сляпо в нея, съветват експертите
"Сега е твърде рано да се каже дали това е пикът", коментира Том Вехмайер, партньор в Atomico, пред CNBC. "Очакваме, че до края на 2023 г., а и след това, повишените нива на съкращения ще се задържат. Това винаги е неразделна част от естеството на пазарните цикли."

“В същото време повече от всякога нови компании се основават от екипи, съставени от бивши служители на технологични еднорози. 1406 от новите предприемачи през тази година идват от компании, основани през 2000 г.”, изчисляват от Atomico.

Суперцикъл на изкуствения интелект

Въпреки всички тези негативи има и един светъл лъч. Очаквано, това е изкуственият интелект, като стартъпите, развиващи тази технология, са набрали значителни суми благодарение на засиления интерес от страна на инвеститорите.

“През миналата година на стартиращите компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект, се паднаха 35% от общия обем на инвестициите в разработчици на изкуствен интелект и машинно обучение, което е най-високият дял досега и голям скок в сравнение с 5%, които те получаваха през 2023 г. Намираме се в ранните етапи на това, което можем да наречем нов суперцикъл на AI", смята Вехмайер, добавяйки, че генеративният AI е двигател на "огромна степен на иновации" и че Европа "има място на масата".

"Това, което е от решаващо значение, е да създадем такава среда, която да позволи на европейските таланти да реализират този потенциал на следващия суперцикъл", категоричен е той.