Европейският парламент прие резолюция с конкретни реформи, необходими за намаляване на злоупотребите с шпионски софтуер, съобщи пресслужбата на ЕП.

Резолюцията беше приета със 411 гласа „за“, 97 гласа „против“ и 37 гласа „въздържал се“.

Основавайки се на едногодишно разследване на използването на Pegasus и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение, членовете на ЕП заявяват, че незаконната употреба на шпионски софтуер излага самата демокрация на риск и призовават за надеждни разследвания, законодателни промени и по-ефикасно прилагане на съществуващите правила за справяне със злоупотребите.

Препоръки към Унгария, Полша, Гърция, Кипър и Испания

Евродепутатите призовават Унгария и Полша да се съобразят с решенията на Европейския съд по правата на човека и да възстановят независимостта на съдебната власт и надзорните органи.

Двете страни трябва също да гарантират, че е налице разрешение от безпристрастен и независим съдебен орган преди внедряването на шпионски софтуер, , провеждането на надеждни разследвания на случаи на злоупотреба, както и достъп на гражданите до съдържателни средства за правна защита.

Парламентът призовава гръцкото правителство „спешно да възстанови и укрепи институционалните и правните гаранции“, да отмени всички лицензи за износ, които не са в пълно съответствие със законодателството на ЕС относно контрол върху износа, и да зачита независимостта на гръцкия орган за гарантиране на неприкосновеността на съобщенията.

Китай, Русия и още нещо - три аспекта на шпионската дейност през 2023 Наследените системи са еквивалент на

Отбелязвайки ролята на Кипър като център за износ на шпионски софтуер, евродепутатите заявяват, че страната трябва да отмени всички лицензи за износ, несъответстващи на изискванията на законодателството на ЕС.

Испанските органи следва да гарантират „пълно, справедливо и ефективно“ разследване, особено в 47-те случая, за които все още не е ясно кой е разрешил внедряването на шпионски софтуер.

Те трябва също така да осигурят достъп на лицата, към които е насочен шпионски софтуер, до реални правни средства за защита.

Ясни правила за предотвратяване на злоупотреби

Членовете на ЕП изтъкват, че за да се сложи незабавно край на незаконните практики, свързани с шпионски софтуер, той трябва да се използва от държавите членки единствено, ако всички случаи на предполагаема злоупотреба с шпионски софтуер са разследвани изцяло, ако националното законодателство е в съответствие с препоръките на Венецианската комисия и съдебната практика на Съда на ЕС, и ако се прилагат правила за контрол на вноса.

Парламентът настоява за правила на ЕС относно използването на шпионски софтуер от правоприлагащите органи, което следва да бъде разрешено само в изключителни случаи за предварително определена цел и за ограничен период от време.

Безплатни полети, тайна сделка и корупционна буря: В разследването за корупция, разтърсило Брюксел, всички пътища водят до подкомисията по правата на човека на ЕП

Евродепутатите също заявяват, че данните, попадащи в обхвата на адвокатската тайна или принадлежащи на политици, лекари или медии, следва да са защитени срещу наблюдение, освен ако е налице доказателство за престъпни дейности.

Те предлагат задължително уведомяване на лицата под наблюдение, както и на лицата, които не са били обект на наблюдение, но до чиито данни е получен достъп като част от наблюдението на друго лице, последващ надзор от независим орган, а също и общо правно определение за позоваването на националната сигурност като основание за наблюдение.

Лаборатория за технологии и насърчаване изследванията на уязвимостите

За да се помогне за разкриването на незаконни наблюдения, евродепутатите предлагат създаването на лаборатория на ЕС за технологии (EU Tech Lab) — независим изследователски институт с правомощия за разследване на наблюдението и предоставяне на технологична подкрепа, включително скрининг на устройства и криминалистичен анализ.

Външнополитическо измерение

Евродепутатите се позовават на „сериозни индикации“, че правителствата на Мароко и Руанда са шпионирали високопоставени граждани на ЕС, включително държавни глави.

Те призовават за задълбочен преглед на лицензите за износ на шпионски софтуер, засилено правоприлагане на правилата на ЕС за контрол на износа, обща стратегия ЕС – САЩ относно шпионския софтуер, разговори с Израел и други трети държави относно правилата за пускането на пазара и износа на шпионски софтуер. ЕП също настоява да се гарантира, че помощта на ЕС за развитие не служи за придобиване и използване на шпионски софтуер.