Mercedes-Benz и Microsoft са се споразумяли да добавят ChatGPT - софтуера на OpenAI с "генеративен изкуствен интелект", който може да води реалистичен диалог, подобен на човешкия, в автомобилите Mercedes-Benz в САЩ.

Автомобилите на Mercedes вече разполагат с възможности за гласови команди, които позволяват на водачите да използват фразата "Hey, Mercedes", последвана от кратка команда, за да правят неща като регулиране на температурата в автомобила, намиране на дестинация за навигация или провеждане на телефонно обаждане. Според Microsoft ChatGPT ще направи тези гласови команди по-плавни и естествени и ще даде възможност за допълнителни функции, посочва CNN.

Новият Range Rover Sport SV – да пътуваш в ритъмОт Jaguar Land Rover твърдят, че новата аудиосистема в модела подобрява здравословното състояние чрез вибрации в седалката
Вместо да отговаря само на прости команди, системата би могла да се включва в по-естествен разговор и ще може да запомня контекста на обсъжданото и да води диалог с водача или пътниците в автомобила. С ChatGPT автомобилът също така ще може да отговаря на по-широк кръг от заявки, включително такива, които може да не са свързани с него или водача.

Шофьорите могат да попитат например за бърза рецепта или кое е най-доброто време от годината за екскурзия.

Според Microsoft системата ChatGPT може да взаимодейства и с други приложения, за да се справи със задачи като резервиране на ресторант или закупуване на билети за кино.

Собствениците на Mercedes със системата MBUX в Съединените щати ще могат да тестват бета версията на системата ChatGPT от 16 юни, като използват гласовата команда "Hey Mercedes, I want to join the beta program".

Малки и големи зверове на пътя - кой изпъкна на автоизложението в ШанхайПроизводителите показаха в каква посока мислят на автоизложението в Шанхай
В интернет ChatGPT се използва за проучвания, писане на есета, избор на акции, а понякога и за предоставяне на безполезни отговори на хора в криза. В същото време през последното десетилетие автомобилните производители, включително Mercedes, създават все по-усъвършенствани системи за гласови команди за своите автомобили. Те се смятат за по-безопасни за водачите в сравнение с бутоните или сензорните екрани, тъй като не ги принуждават да отклоняват поглед от пътя, за да ги използват. Някои изследвания обаче показват, че мисловната обработка на информацията, необходима за използване на гласови команди, също разсейва вниманието.

Така или иначе, съвсем скоро се очертава да разберем как се държи автомобил с вграден изкуствен интелект, макар той да не е свързан с автономното шофиране, както се очакваше преди години.