Иван Гешев е подал оставка като прокурор.

Това заяви самият той във видеообръщение, публикувано в профила му във Facebook и платформата YouTube.

"Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след 30 години работа за хората, подадох оставка като прокурор.", заяви Иван Гешев.

Във връзка с освобождаването си от длъжност от Висшия съдебен съвет и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС, Гешев коментира, че „се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори“.

Според него страхът е голям и „графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко“, цитира го БТА.

По думите му, никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Гешев заявява, че работата на прокуратурата „срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес“, като отбелязва, че „се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата“.

Президентът освободи с указ Иван Гешев от длъжността главен прокурорТова съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Иван Гешев допълва, че не е „мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си“.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта, казва той, цитиран от БТА.

„Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим“, заявява бившият главен прокурор.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства, казва той и допълва: "Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество".

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение заявлението на Иван Гешев, че не желае да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Заявлението беше прието с осем гласа "за", съобщи БТА.