Повече хора тази година казват, че стресът на работното място вреди на психическото, физическото, социалното или финансовото им благосъстояние – толкова много, че са готови да напуснат работата си, според проучване, публикувано от консултантската компания Deloitte и Workplace Intelligence – компания за изследвания в областта.

60% от служителите и 75% от ръководния екип казват, че сериозно обмислят да сменят работата си с такава, която би подпомогнала по-добре тяхното благополучие.

Миналата година 57% от служителите и 69% от ръководния екип са отговорили по този начин.


Стресът на работното място достига исторически високи нива Според Gallup ниската ангажираност на служителите струва на световната икономика близо 9 трилиона долара

И все пак има значителна разлика в това как висшите лидери и служители възприемат проблема

Трима от четирима служители казват, че вярват, че здравето им се е влошило през последната година, но 75% от ръководителите смятат, че здравето на работната им сила се е подобрило.

Около 84% от анкетирания мениджъри казват, че техните компании са поели ангажименти, свързани с благополучието, но само 39% от служителите са съгласни с това.

Христина, която среща корпоративната култура с медитацията и осъзнатосттаMindfulness: 5 минути медитация ни спасяват от стреса на работа

Има разминаване между лидерите и служителите, когато става въпрос за подкрепата на местните общности и грижата за околната среда. 89% от висшите ръководители казват, че смятат, че вършат добра работа за подобряването на устойчивостта, докато само 41% от служителите са съгласни с това.

По-малко хора вършат повече работа, става ясно още от проучването. 8 на всеки 10 от анкетираните 3150 души казват, че се налага да се справят с голямо натоварване и стресираща работа.

Около 70% от мениджърите казват, че пречки като твърди фирмени политики, не им позволяват да направят повече, за да подкрепят членовете на своя екип.

Само 42% се чувстват напълно овластени да помогнат на компанията да постигне своите ангажименти за благополучие.


Тихото напускане може да струва на световната икономика 8,8 трилиона долараНивата на стрес на работното място остават рекордно високи от 2021 г. насам, според ново проучване

Добрата новина: анкетираните ръководители като цяло са съгласни, че трябва да бъдат по-отговорни за благосъстоянието на работното място през следващите няколко години. 78% от мениджърите казват, че лидерите на тяхната компания трябва да се оттеглят, ако не могат да поддържат приемливо ниво на благосъстояние на служителите, а 72% смятат, че бонусите на ръководителите трябва да бъдат обвързани с показателите за благосъстоянието на работната сила.