На пръв поглед може да изглежда като слабост, ако някой от мениджърите ви сподели, че се страхува да не загуби най-добрите си служители. Това обаче е знак, че той е ориентиран към хората и че знае какво трябва да се направи, за да ги запази, извличайки най-доброто от тях. Не се притеснявайте за този тип лидери.


Замислете се за хората, повишени на ръководни позиции, които очевидно нямат работа там. Ще ги познаете по това, че демонстрират лидерството си чрез компетентност и увереност, като в същото време им липсва отношение към служителите, съпричастност, харизма.


Всички сме чували хиляди пъти клишето „Хората не напускат компаниите, те напускат мениджърите си“. Inc. посочва пет признака, които ще ви помогнат да разберете дали даден лидер ще се окаже причината, поради която хората няма да се задържат дълго в компанията ви.


1. Прекалено много ги е грижа за имиджа им


Те не се интересуват от изпълнението на мисията на компанията или привеждането на целите на екипа в съответствие с организационните. Става въпрос за индивидуалното им представяне и получаването на годишния бонус. Мениджърите с тази нагласа играят за името си на гърба на фланелката и са загрижени само за собствените си постижения и как изглеждат пред своите шефове.


2. Нарцистични тенденции


Този тип ръководители често омаловажават работата на член или членове на екипа – и дори може да им се присмиват по време на срещи. В най-отровния си вид ще накарат хората си да се съмняват в себе си и в стойността си за компанията.


Задайте на хората си тези 5 въпроса. И те ще ви се отблагодарятКак да помогнете на служителите да намерят смисъл дори в най-обикновените задачи и да създадете следващите добри лидери в организацията си

3. Гледат на хората като на числа


В йерархичните структури отгоре надолу служителите се смятат за обекти или разходи, а не за активи; няма много загриженост за тяхното щастие или благополучие – мотивът за наемането им е производителност и печалба. В тези тенджери под налягане има малко доказателства за това, че лидерите показват съпричастност и че гледат на служителите като на ценени човешки същества. В резултат на това ще се сблъскате с високи нива на стрес, текучество, отсъствия от работа и прегаряне.

Може ли Изкуственият интелект да избира по-добри лидери от нас?Струва си да експериментираме в тази област (не само заради мрачните „рекорди“ на човечеството в изборите на лидери)

4. Твърде много контрол


Работната среда е задушаваща, когато мениджърите искат да имат контрол върху всички решения. Такива ръководители нямат доверие в екипа и рядко делегират отговорности, което ограничава креативността и желанието на хората да се развиват и да учат нови неща.


5. Кражба на заслуги


Екипът създава чудесен продукт и клиентът е доволен от резултатите. И тогава се случва следното: мениджърът обира всички овации, лишавайки екипа от похвали и пропускайки да изтъкне заслугите на всеки колега, като така напълно убива ангажираността на служителите.