Британските деца, израснали в годините на икономии, са по-ниски от връстниците си в България, Черна гора и Литва, установява проучване, цитирано от The Guardian.

През 1985 г. британските 5-годишни деца са класирани на 69-о място от 200 страни по признак среден ръст. По това време момчетата са били високи средно 111,4 см, а момичетата – 111 см.

Сега британските момчета са на 102-ро място, а момичетата – на 96-о. Средният ръст при 5-годишните момчета е 112,5 см, а при момичетата - 111,7 см.

В България средният ръст на петгодишните момчета е 121 см, а на момичетата - 118 см, става ясно от изследването.

В Холандия петгодишните момчета са високи средно 119,6 см, а момичетата - 118,4 см.

Във Франция числата са съответно 114,7 см и 113,6 см. В Германия - 114,8 и 113,3. В Дания 117,4 см и 118,1 см.

„Британските деца са паднали с 30 места в класацията, което е доста стряскащо“, казва проф. Тим Коул, експерт в Института за детско здраве Great Ormond Street, University College London. „Въпросът е защо?“

Експерти твърдят, че причината за това са лошото хранене и съкращенията в Националната служба по здравеопазване.

Анализаторите също така посочват, че височината е силен показател за общите условия на живот, включително болести и инфекции, стрес, бедност и качество на съня.

Личните лекари в по-бедните райони на страната съобщават за възраждане на викториански болести като рахит и скорбут, причинени до голяма степен, според тях, от хранителни дефицити. Данните на NHS показват, че около 700 деца годишно биват приети в болница с недохранване, рахит или скорбут.

Отделно изследване предполага, че при децата от по-бедни семейства се наблюдават по-високи нива на проблеми, свързани със затлъстяване, диабет тип 2 и кариеси.

Хранителните експерти посочват, че консумацията на евтина нездравословна храна може да причини както наднормено тегло, така и недохранване, посочва The Guardian.

„Децата на възраст от 10 до 11 години в най-бедните райони на Англия са както по-пълни, така и значително по-ниски от тези в най-богатите райони“, каза Хенри Димбълби, бивш правителствен съветник по храните.

Той добавя, че начинът, по който хората се хранят в съвременна Великобритания, е един от най-ясните маркери на неравенството: годишни проучвания показват, че децата от най-бедните семейства консумират около една трета по-малко плодове и зеленчуци, 75% по-малко риба и една пета по-малко фибри спрямо децата от най-заможните семейства.

„Има редица фактори, които могат да повлияят на растежа на децата, и те не се ограничават само до храненето“, казва говорител на правителството, цитиран от The Guardian. „Предприемаме стъпки за финансова подкрепа на семействата, които се нуждаят най-много от нея“, допълва той.