Microsoft и гигантът във видеоигрите Activision Blizzard се изправят срещу правителството на САЩ в битка с високи залози за едно от най-големите технологични придобивания в историята, пише CNN.

Във федералния съд главните изпълнителни директори на двете компании ще защитават сливането на стойност 69 млрд. долара срещу твърденията, че това може да наруши антитръстовото законодателство на САЩ и да навреди на милиони потребители.

Изходът от битката ще определи бъдещето на мултимилиардната индустрия за игри и ще се отрази на изключително популярни игрални франчайзи като "Call of Duty" и "World of Warcraft", които Activision притежава и които ще бъдат прехвърлени на Microsoft в рамките на сделката.

Показания пред съда ще дадат водещи ръководители на двете компании; висши ръководители на подразделението Xbox на Microsoft; главният изпълнителен директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър; както и един от гласовитите критици на сделката, главният изпълнителен директор на Sony Gaming Джим Райън.

Процедурата започва днес (22 юни) и е планирана да продължи до следващата седмица.

Сделката Microsoft-Activision зацикли. Аспекти на едно мега придобиванеВ понеделник FTC спря сделката и далеч не е единственият регулатор, който има опасения

Завеждайки делото, Федералната търговска комисия иска от Окръжния съд на САЩ съдебна забрана, която временно да спре сделката. Това би попречило на компаниите да приключат сливането си, поне докато вътрешният съд не се произнесе в отделно производство по въпроса дали придобиването е антиконкурентно.

Microsoft заяви, че победата на FTC на този етап "на практика ще блокира сделката" като цяло, допълва CNN. При това изслушване не е необходимо FTC да доказва, че сделката е антиконкурентна. Тя просто трябва да покаже, че агенцията вероятно ще успее да го направи, ако делото продълж, и че в противен случай ще бъде накърнена способността ѝ да прилага антитръстовото законодателство на САЩ.

Сблъсъкът идва в момент, когато Microsoft и Activision са изправени пред договорния краен срок 18 юли за приключване. Несключването или всяко постоянно съдебно разпореждане за блокиране на сливането може да принуди Microsoft да плати на Activision такса за разваляне в размер на 3 млрд. долара, съгласно условията на сделката.

Искът на FTC постави Microsoft под най-строгия антитръстов контрол в САЩ от повече от две десетилетия. То може да се окаже и решаващ тест за Федералната търговска комисия в момент, когато тя се опитва да ограничи технологичната индустрия като цяло, но с променлив успех.

Геймъри съдят Microsoft заради придобиването на Activision BlizzardСделката e разследвана от регулаторите в САЩ, ЕС и Великобритания

В първоначалното си оспорване на сливането пред вътрешния си съд миналата година FTC твърди, че сделката ще навреди на конкуренцията, като превърне Microsoft в третия по големина създател на видеоигри в света - ще му позволи да повишава безнаказано цените на видеоигрите, да ограничава достъпа на Activision до конкурентни платформи и да влошава качеството на игрите и преживяванията на играчите на конзоли и услуги за игри.

Някои от тези опасения бяха изразени и в международен план. Правителството на Обединеното кралство оспори придобиването, а правителството на Нова Зеландия предупреди, че сделката може да бъде антиконкурентна.

Microsoft се опита да опровергае опасенията, като сключи многогодишни лицензионни споразумения с конкуренти като Nintendo и Nvidia, за да гарантира, че техните платформи ще продължат да получават популярни заглавия, ако сделката се осъществи. Компанията пое ангажимент от 11 точки да запази платформите си отворени, като това се отнася не само за сделката с Activision Blizzard, но и за почти целия гейминг бизнес на Microsoft занапред.

Миналия месец Microsoft заяви, че Европейският съюз ще изиска от нея да лицензира игрите на Activision "автоматично" за конкурентни услуги за игри в облака като условие за разрешаване на сливането в ЕС. Този ангажимент, по думите на Microsoft, "ще се прилага в световен мащаб и ще даде възможност на милиони потребители да играят тези игри на всяко устройство, което изберат".

Лондон блокира най-голямото придобиване в историята на гейминг индустриятаСпоред британския регулатор сделката Microsoft-Activision може да наруши правилата за конкуренцията в облачните игри

Въпреки че регулаторните органи на ЕС заявиха, че отстъпката отговаря на техните опасения, длъжностните лица в САЩ и Обединеното кралство продължават да се противопоставят на сделката.

Противопоставянето фокусира вниманието върху председателя на FTC Лина Хан, критик на технологичната индустрия, която се застъпва за воденето на трудни дела и за въвеждането на нови правни теории, които да помогнат за адаптирането на антитръстовото законодателство на САЩ към цифровата ера.

Миналата година Хан спечели значителна победа с това, че FTC принуди Nvidia да се откаже от опита за придобиване на производителя на чипове Arm. Сделката щеше да обедини две компании от съседни отрасли в т.нар. вертикално сливане - вид сделка, която рядко се блокира в САЩ.

Но Хан претърпя неуспех, когато FTC неуспешно се опита да блокира придобиването от Meta, компанията майка на Facebook, на Within Unlimited, стартъп за виртуална реалност.

FTC твърди, че придобиването е опит на Meta да потисне конкуренцията в зараждащата се индустрия за виртуална реалност, но по-рано тази година федерален съдия отказа да издаде предварителна забрана, каквато FTC сега иска срещу Microsoft.

Скоро след това Федералната търговска комисия прекрати делото си срещу Meta, припомня CNN.