Самолет, свързан с ръководителя на руските военни наемници Евгений Пригожин, пристигна в Беларус от Русия, съобщи Reuters.

Уебсайтът за проследяване на полети Flightradar24 показа, че самолет Embraer Legacy 600 с идентификационни кодове, които съвпадат със самолет, свързан с Пригожин в документите за санкции на САЩ, се снижава до височина за кацане близо до беларуската столица Минск.

За първи път той се появява на сайта за проследяване над Ростов - южния руски град, който изтребителите на Пригожин превзеха в събота.

Междувременно, руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че властите са прекратили наказателното дело срещу групата "Вагнер" на Пригожин, тъй като "участниците са прекратили действията, пряко насочени към извършване на престъпление".

Съгласно договореното късно в събота споразумение, което потуши кризата, Кремъл заяви, че бойците, участвали в бунта, няма да бъдат преследвани.

Пригожин заяви, че ще отиде в Беларус по покана на нейния президент Александър Лукашенко. Но подробности за предложеното от него пътуване в изгнание не бяха оповестени публично и местонахождението му остана непотвърдено в продължение на три дни.

Пригожин казва, че е спрял марша, за да избегне кръвопролитие в Русия Байдън уверява, че Западът не е бил замесен в метежа на Вагнер в Русия

За последен път той е видян на публично място в събота вечерта, усмихвайки се и поздравявайки минувачи, докато напуска Ростов. Пригожин е бил в задната част на джип, след като е наредил на хората си да се оттеглят.

В понеделник вечерта руският президент Владимир Путин заяви в обръщение, че лидерите на бунта са предали родината си, но не спомена Пригожин поименно. Путин заяви, че на бойците от "Вагнер" ще бъде разрешено да се установят в Беларус, да се присъединят към руската армия или да се върнат у дома.

62-годишният Пригожин, бивш съюзник на Путин и бивш затворник, чиито наемници от "Вагнер" са водили най-кървавите сражения по време на войната в Украйна, заяви, че е започнал бунта, за да спаси групата си, след като му е било наредено да я подчини на Министерството на отбраната.

Неговите бойци са спрели похода си в събота, за да се предотвратят кръвопролития, след като почти са стигнали до Москва. Те са били принудени да свалят самолети, които са ги атакували по пътя, каза той. "Отидохме като демонстрация на протест, а не за да сваляме правителството на страната", каза Пригожин в аудиопослание в понеделник.

Путин: Всеки шантаж и опит за вътрешен смут е обречен на провалПрезидентът благодари на руснаците за тяхната издръжливост, единство и патриотизъм през последните дни

В речта си късно снощи, която беше първият публичен коментар на президента след бунта, Путин потвърди, че руски пилоти са били убити в борбата срещу похода към Москва. Той благодари на руснаците, че са проявили патриотична солидарност.

Враговете на Русия искаха да видят страната "да се удави в кървави граждански размирици", но Русия няма да се поддаде на "никакъв шантаж, на никакъв опит за създаване на вътрешни безредици", каза Путин.

Руските лидери се опитват да внушат, че ситуацията се нормализира след прекратения бунт, отбелязва Reuters.

Снощи Путин се срещна с ръководителите на службите за сигурност, включително с министъра на отбраната Сергей Шойгу. Едно от основните искания на Пригожин беше Шойгу да бъде уволнен заедно с най-висшия руски генерал.

Междувременно, в Украйна президентът Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че в понеделник военните са постигнали напредък във всички сектори на фронтовата линия, като нарече това "щастлив ден".

Киев се надява, че хаосът, предизвикан от опита за бунт в Русия, ще подкопае руската отбрана, докато Украйна продължава с контраофанзивата за връщане на окупираните територии. Властите твърдят, че са превзели девето село в южната част на страната, където настъпват от началото на юни.