OpenAI нае известен лобист в областта на финтех технологиите, който да ръководи усилията на компанията в областта на политиката в Европа, съобщава Politico.

Сандро Джанела се присъединява към компанията като ръководител на отдела за европейска политика и партньорства, съобщи самият той в Twitter.

Джанела има дълга кариера в областта на публичната политика, като за последно е работил като европейски топ лобист в компанията за разплащания Stripe.

Преди това е работил и в европейските екипи по обществена политика в Google.

Джанела ще изгради европейски екип, който ще работи съвместно с Анна Маканджу, която ръководи екипите за глобална политика, уточни той пред Politico.

През май основателят на OpenAI Сам Алтман обиколи Европа, като се срещна с множество правителствени ръководители, а също така с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон също обсъди изкуствения интелект с Алтман, докато беше на посещение в Сан Франциско.

Само преди месец компанията на Алтман беше на косъм от напускане на европейския пазар заради прекалено строги регулации за технологиите с изкуствен интелект.

Алтман предупреди, че ще напусне региона, ако стане твърде трудно да се спазват предстоящите нови закони за изкуствения интелект, припомня Reuters.

OpenAI иска централа в Европа и смята, че Местоположението ще определи коя държава ще контролира компанията за прилагането на Закона за изкуствения интелект

Намерението му да се изтегли от Европа предизвика критики от страна на еврокомисаря Тиери Бретон и редица други законодатели.

"Тези разпоредби са свързани главно с прозрачността, която гарантира, че AI и компанията, която го създава, са надеждни", заяви пред Reuters Драгош Тудораче, румънски член на Европейския парламент, който ръководи изготвянето на предложенията на ЕС. "Не виждам причина която и да е компания да избягва прозрачността.", допълни той.

Задвижваният с изкуствен интелект ChatGPT, подкрепен от Microsoft, създаде нови възможности в областта на изкуствения интелект, а опасенията около неговия потенциал предизвикаха сериозна тревога в регулаторните органи.

OpenAI предлага мерки за защита в Италия след забраната на ChatGPT OpenAI обеща да бъде по-прозрачна по отношение на начина, по който обработва данните на потребителите и проверява възрастта им

OpenAI за първи път влезе в конфликт през март, когато италианският регулатор за защита на данните Garante спря приложението на национално ниво, обвинявайки OpenAI в нарушаване на европейските правила за защита на личните данни.

ChatGPT се върна онлайн, след като компанията въведе нови мерки за защита на личните данни на потребителите.

Междувременно OpenAI съобщи, че ще отпусне 10 равни гранта от фонд в размер на 1 млн. долара за експерименти, които да определят как трябва да се управлява софтуерът с изкуствен интелект, припомня Reuters.