Президентът Еманюел Макрон свиква поредната кризисна среща на министрите, докато правителството се опитва да овладее ескалацията на безредиците във Франция, съобщава TheGuardian.

Недоволството започна от жилищните квартали и стигна до центъра на големите градове в цялата страна след убийството на тийнейджър от алжирски и марокански произход в полицейска стрелба по-рано тази седмица.

Общо 667 души са били арестувани до ранните часове на тази сутрин (30 юни), по данни на властите. В цялата страна тази нощ са били разположени 40 000 полицаи - почти четири пъти повече от мобилизираните в сряда.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин призова за "подкрепа за нашите полицаи, жандармеристи и пожарникари, които си вършат смело работата".

Протестиращите в столицата Париж влязоха в сблъсъци с полицията, като запалиха кофи за боклук и за първи път се стигна до разграбване на магазини в центъра, отбелязва TheGuardian.

Опустошени и разграбени бяха магазини на Nike и Zara, съобщи Le Monde. Разбити са витрини по известната търговска улица "Рю дьо Риволи".

Притиснат в ъгъла, Макрон заминава за Китай и зарязва горящия ПарижПрезидентът опитва да балансира между амбициите си на глобален лидер и борбата да овладее вътрешните размирици

В Монтрьой, източно предградие на столицата, стотици младежи нападнаха магазини, включително аптека и Макдоналдс, а пред кметството бяха запалени кофи за боклук. В отговор полицията пусна сълзотворен газ.

В западния град Нант автомобил се вряза в металните бариери на магазин Lidl, който впоследствие също беше разграбен, съобщи Le Parisien.

Във Воле-ан-Велин, предградие на източния град Лион, младежи са обстрелвали полицията с фойерверки, съобщават местните медии, а в Севран, североизточно от Париж, бяха запалени десетина автомобила.

Видеоклипове в социалните медии показаха множество пожари в цялата страна, включително в автобусно депо в предградие северно от Париж и нападнат трамвай в Лион.

Най-малко три града в покрайнините на Париж, сред които Кламар, Компиен и Ньой-сюр-Марн, въведоха пълен или частичен полицейски час, тъй като в доклад, изтекъл във френските медии, се очаква "широко разпространено гражданско насилие през следващите нощи".

Гневът срещу Макрон нараства, френските синдикати свикаха нови протестиФренският лидер упорито устоява на недоволството по улиците

В жилищния квартал "Пабло Пикасо" в Нантер – западно предградие на Париж, където е израснал 17-годишният Нахел, сблъсъците продължиха през цялата нощ.

Протестиращите подпалиха автомобили, блокираха улици и хвърляха снаряди по полицията, след като мирното бдение и шествие, ръководено от майката на Нахел, премина в насилие. Протестиращите изписаха по сградите "Отмъщение за Нахел", а с настъпването на нощта беше подпалена банка.

Ожесточени сблъсъци избухнаха и в Лил, Тулуза, Марсилия, Лион, По и Монпелие.

От кметството на североизточния град Лил съобщиха, че е имало "множество грабежи" на магазини и супермаркети.

Подпалени са районно кметство в квартал Вазем и начално училище в Мулен, а в близката община Рубе пожарникарите са се движили от пожар на пожар през цялата нощ, съобщава АФП, като сред подпалените сгради са хотел, голяма административна сграда и социален център.

В Марсилия, втория град във Франция, полицията стреля със сълзотворни гранати по време на сблъсъци с младежи в туристическата гореща точка Vieux Port, съобщи главният вестник на града La Provence.

Поредна вечер на протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформаНова всеобща мобилизация във Франция срещу пенсионната реформа ще има на 23 март.

Междувременно адвокатът на полицая, обвинен в убийството на младежа, заяви, че той е поднесъл извинение на семейството. "Той е съсипан. Този човек не се събужда сутрин, за да убива хора", заяви защитникът Лоран-Франк Лиенар пред BFMTV.

Според него, задържането на клиента му е се използвано като опит да се успокоят бунтовниците.

38-годишният полицай е разследван за непредумишлено убийство. Прокурорът от Нантер, Паскал Праш, заяви, че Нахел е починал от изстрел в лявата ръка и гърдите, докато е шофирал, след като е бил спрян от полицията.

Според Праш полицаят твърди, че е открил огън, защото се е страхувал, че той и колегата му или някой друг може да бъде ударен от колата. "Прокурорът счита, че не са изпълнени законовите условия за използване на оръжие", заявиха от обвинението.

Нахел е бил известен на полицията отпреди, тъй като не е изпълнявал заповеди за спиране на пътно превозно средство, допълват разследващите.

След него и потоп. Politico търси наследниците на МакронНасилието на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е лошо. Това, което ни казва за политическото бъдеще на страната, е още по-лошо

В четвъртък френският президент Макрон проведе кризисна среща с висши министри след втората нощ на безредици и размирици.

"Последните няколко часа бяха белязани от сцени на насилие срещу полицейски участъци, но също така и срещу училища и кметства, а оттам и срещу институции на републиката - и тези сцени са напълно неоправдани", заяви Макрон.

В сряда президентът също призова за спокойствие, като заяви, че смъртта на Нахел е "необяснима и непростима".

Групи за защита на човешките права твърдят, че в правоприлагащите органи има системен расизъм, което Макрон вече е отричал. "Налага се да отидем по-далеч от това да кажем, че нещата трябва да се успокоят", заяви Доминик Сопо, ръководител на кампанийната група SOS Racisme.