Инфлационният натиск в САЩ е намалял леко през май, докато потребителските разходи са се забавили значително, според доклад на Министерството на търговията, публикуван в петък, съобщава CNBC.

Индексът на цените на личните потребителски разходи, число, наблюдавано отблизо от Фед, се е увеличил с 0,3% за месеца, когато се изключат храната и енергията. Данните са в съответствие с оценката на Dow Jones. Т. нар. Core PCE се е увеличил с 4,6% спрямо предходната година, с 0,1 процентни пункта по-малко от очакваното.

През април индексът се повиши с 0,4% за месеца и 4,7% на годишна база.

Когато се включат променливите хранителни и енергийни компоненти, инфлацията е значително по-мека - само 0,1% нагоре спрямо месеца и 3,8% спрямо преди година. Те са намалели съответно от 0,4% и 4,3%, отчетени за април.

Инфлацията в еврозоната с поредно понижение през юниИнфлацията в 20-те държави, които използват еврото, се понижава до 5,5 % през юни от 6,1 % през май

Докато инфлацията се е понижила малко, разходите са се повишили само с 0,1% за месеца, под прогнозираните 0,2%. Това е рязък спад от увеличението от 0,6% през април. Забавянето идва, въпреки че личните доходи се покачиха с 0,4%, пред очакваните 0,3%.

Въпреки че данните от петък показват, че инфлацията се движи постепенно в правилната посока, тя все още е доста над дългосрочната цел на Фед от 2%.

Трейдърите виждат около 87% шанс Фед да одобри увеличение с четвърт пункт на срещата през юли, коефициенти, които леко се промениха след публикуването на данните в петък, според изчисленията на CME Group.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Докато цените остават високи, потребителите намаляват темпото на харчене, заделяйки повече пари – процентът на лични спестявания за май се е повишил до 4,6% спрямо 4,3% през април.

Разходите също така се насочват обратно към услугите, увеличавайки се с 52 милиарда долара за месеца. Разходите за стоки са намалели с 33,1 милиарда долара, според Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията. Това се случва на фона на понижение на цените на стоките с 0,1%, докато при услугите има ръст с 0,3%.

Цените на енергията са паднали с 3,9%, докато цените на храните са се повишили само с 0,1%.