ChatGPT вероятно няма да заеме работното ви място в близките няколко години, но поколението Z, оборудвано с технология за изкуствен интелект, може да го направи, пише в анализ по темата Insider.

Ей Джей Екстийн е 24-годишен консултант в компания от Fortune 500, който ежедневно използва инструменти с изкуствен интелект, за да изпълнява задачите си.

Когато трябва да изпрати имейл на колега, той винаги се допитва до чатбот, който да изготви първата версия на съобщението. Ако изглежда прекалено формално, AI променя тона на имейла, за да бъде по-приятелски, като същевременно запази професионалния характер на текста.

Използването на изкуствен интелект е направило младия служител по-продуктивен и ефективен в работата, казва той. Но най-голямото предимство не е съкращаването на времето, а това, че AI му позволява да се фокусира и да ускори работата, която го вълнува - например срещите с клиенти, обяснява той.

Екстийн не е единственият представител на поколението Z, който се възползва от новите инструменти, за да има предимство на работното място.

Призрачни обяви, ботове, AI: Пазарът на труда става все по-мрачен Да си намериш работа в момента е не само трудно, а странно предизвикателство

Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект.

Това може да даде тласък на кариерата им, тъй като се очаква генеративният изкуствен интелект да засегне милиони работни места, а компаниите вече търсят таланти, които да им помогнат да се справят с тези промени.

Експертите смятат, че AI ще направи работниците по-продуктивни и ще намали необходимостта от някои задачи, така че тези, които могат да се справят с това, ще излязат начело. "Вие няма да бъдете заменени от AI, а от някой, който знае какво да прави с AI", казва Одед Нетцър, професор от Columbia Business School, пред Insider.

Проучване на Pew Research, проведено през март сред над 10 000 пълнолетни американци, установява, че 18-29-годишните са по-запознати с ChatGPT, отколкото другите възрастови групи.

А сред анкетираните, които са запознати с изкуствения интелект и имат работа, 18% от групата на 18-29-годишните заявяват, че вече са използвали ChatGPT за задачи в работата си, в сравнение с 13% от 30-49-годишните и 8% от хората на възраст 50-64 години.

През април 9 от 19 от близо 1200 бизнес лидери, анкетирани от Resume Builder, заявиха, че търсят да наемат работници с опит в ChatGPT.

Опит с ChatGPT е най-новото предимство при наемане на работаChatGPT

Още преди инструментът с изкуствен интелект на OpenAI да стартира през есента, младите служители имаха по-голям напредък с разработките в областта, отколкото по-възрастните, допълва Insider.

"От предишни технологични революции знаем, че по-възрастните работници обикновено трудно се приспособяват", казва Карл Бенедикт Фрей, икономист от Оксфордския университет, пред Insider.

"От тази гледна точка поколението Z би трябвало да е в добра позиция да се възползва от бума на AI", допълва той.

Наред с помощта за написването на имейли до колеги, Екстийн използва ChatGPT или други чатботове, за да проучва конкуренти, да анализира казуси и да задава въпроси за нови пазари. "Ние не сме на пазара на труда толкова дълго, колкото поколението Х, така че не знаем как се прави това", признава той.

Лаис Силва, мениджър на съдържание от поколението Z в стартъп за социални медии, заяви, че по същество вече е заменила Google с ChatGPT, който е нейният помощник в проучванията. "Това е много по-бързо, отколкото да търся в Google, да избера предполагаемо надежден източник и да прочета всичко, докато може би намеря отговора, който ми трябва", признава тя.

Колко скоро AI ще започне да уволнява хората?Предстои огромна трансформация в икономическата сфера и в начина, по който се полага труд

Морган Йънг, стажант по управление на проекти, заявява, че чатботовете са предпочитан начин за брейнсторминг.

На бота се задава сценарий от типа: "Имаме X потребители, Y активни потребители и тези инструменти, с които разполагаме". След това Йънг задава въпроси като: "Как можем да увеличим ангажираността?" или "Какви нови продукти трябва да създадем?". Надява се, че този тип експерименти ще повишат способностите в работата ѝ.

Не е гарантирано, че революцията на AI ще донесе само ползи за работниците от поколението Z. Има риск тя да намали броя на работните места в някои отрасли отбелязва Insider.

Освен това, макар че по-младите поколения имат предимство, по-възрастните би трябвало да могат да научат и да прилагат тези инструменти, допълват експертите. И все пак – прогнозите на всички са, че огромното предимство ще бъде в ръцете на поколението Z.