Когато генеративният изкуствен интелект стана мейнстрийм миналата година под формата на леснодостъпни и почти безпроблемни инструменти за създаване на изображения, той удари професията на архитектите като психеделично чудодейно лекарство.

Инструменти като DALL-E 2, Midjourney и Stable Diffusion се превърнаха в неустоими мини-фабрики за дизайнерски идеи, концепции и дори визуализации на потенциални проекти, пише Fast Company.

През последните месеци AI отвори врата към един нов визуален свят, който безвъзвратно промени професията. И тъй като инструментите за изкуствен интелект се развиват, променят се и начините, по които архитектите ги използват.

Все повече архитектурни компании сега се питат как тези инструменти могат да им помогнат да вършат работата си по-добре, увеличавайки в същото време стойността на хората в професията.

Малцина вярват, че тези инструменти ще заменят човешкия труд, но повечето са съгласни, че те определят нова ера в архитектурата, отбелязва Fast Company.

Изданието надниква зад кулисите на четири големи архитектурни студиа, практикуващи по целия свят, за да научи как генеративните AI инструменти се интегрират в професията.


Лошите писатели стават по-добри; добрите – по-бързи. Защо ни е страх от AI?ChatGPT е на път да направи революция в икономиката. Зависи от нас как ще изглежда тя

Изкуството на подканата

За да генерира нови идеи за сгради със смесено предназначение, дизайнерът Джон Линч от Hickok Cole, архитектурна компания със 110 души екип, базирана във Вашингтон, се обръща към чатбот.

През февруари, когато инструментът на Open AI ChatGPT вече е достъпен за обществено ползване от няколко месеца, Линч решава да го използва, за да събере идеи за това какво трябва да включва неговият изследователски прототип на сграда със смесено предназначение.

Разговорът с чатбота води до подробно описание на сграда от 299 думи, което Линч въвежда в инструментите за изкуствен интелект за генериране на изображения Midjourney и DALL-E 2.

Резултатите от Midjourney са изненадващо разумни проекти за сгради, които няма да изглеждат неуместно на ъгъла на улицата в Далас или Сиатъл.

Hickok Cole

Резултатите от DALL-E 2, предвид артистичния фокус на този инструмент, са много по-импресионистични, коментира Fast Company.


Hickok Cole

Линч продължава работата си с тези инструменти, за да разбере как те могат да бъдат използвани за създаване на надеждни резултати. Голяма част от това е свързано с начина, по който се въвеждат подканите, казва дизайнерът, поради което той изгражда база данни с въпроси и отговори и се опитва да идентифицира конкретните термини, които трябва да използва, за да генерира полезно изображение.

Hickok Cole; Изображение, генерирано чрез Midjourney

Подканването на AI инструментите за генериране на изображения е само по себе си изкуство. Zaha Hadid Architects също проучва правилните начини за подтикването на тези инструменти да произвеждат дизайнерски концепции в характерния за компанията стил. На скорошна кръгла маса за архитектурата и изкуствения интелект ръководителят на студиото Патрик Шумахер разкри, че много от подканите, които дизайнерите използват, включват термина „Заха Хадид“.

„Трябва да бъдем много внимателни с думите, които избираме, особено когато работим с нещо, което няма интуиция“, казва Линч, който се надява да изгради библиотека от подканващ език в помощ на дизайнерите при работата им с AI инструменти за генериране на изображения.

Линч добавя, че все още има дълъг път преди тези инструменти да могат да произвеждат дизайнерски елементи, които архитектите могат да интегрират в реални строителни проекти.


Ако ChatGPT наистина пести време, защо някои компании го забраняват?Мениджъри вече недоволстват срещу свършената от ботове работа, тревожейки се най-вече за споделянето на поверителна информация с ChatGPT

Дърво от данни

Изкуственият интелект често се сравнява със ствол, пълен с данни, чиято обработка дава плодове.

Gensler, най-голямата компания за архитектура и дизайн в света, разбира, че качеството на плодовете зависи от данните.

Джоузеф Джоузеф, глобален директор на дизайнерските технологии в Gensler, която работи по стотици проекти годишно, казва, че компанията инвестира в отглеждането на собствено AI дърво, претърсвайки и анализирайки трупани с десетилетия данни.

Създаването на вътрешен AI инструмент е подход, който други компании изследват, например австрийската Coop Himmelb(l)au, разработила свой собствен AI инструмент, обучен върху изображения от стотици проекти, върху които е работила под една или друга форма. Ранните резултати от дизайна са повече от експерименталния край на спектъра, но тъй като системата се захранва с все повече данни и произвежда повече резултати, архитектите очакват тя да се подобри.

Подхранването на изкуствен интелект със самостоятелно проверена и извлечена база данни може да отнеме много време, но резултатът е по-добре контролирана система за създаване на изображения и детайли, от които компанията се нуждае.


От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

Автоматизиране на повтарящи се задачи

Архитектите прекарват досадно много време в създаване и преглеждане на строителните документи, използвани за действителното изграждане на сградите, които са проектирали. Тези документи са необходим фактор в индустрията, ръководена от строителни кодекси, както и от съществено значение, за да се гарантира, че визуализацията на сградата може да бъде превърната в реалност. Повечето архитекти прекарват значителна част от ранната си кариера в работа с документи и почти всички от тях я мразят, пише Fast Company.

Когато човек избере професията архитект, той не го прави, защото ще работи с документи, а защото иска да твори и да решава проблеми, коментира Брук Грамиър, мениджър в CannonDesign, компания за архитектура и дизайн с 16 офиса в Северна Америка.

„От 1300 души в компанията вероятно 800 са архитекти и 600 от тях са работили със строителна документация в някакъв момент от кариерата си. Само двама души наистина обичат да го правят“, казва Грамиър, която е готова да разочарова тези двама души, тъй като CannonDesign проучва начини да превърне работата по строителната документация в задача, изцяло управлявана от AI.

Други части от работата също могат да бъдат автоматизирани – като дизайна на пространства и стаи, които се преповтарят в портфолиото на компанията. Един пример са спешните болнични отделения, каквито CannonDesign е проектирала над 10 пъти.

Както и при строителните документи, Грамиър казва, че този тип автоматизация няма да замени хората. Вместо това, той ще поеме репликируемата груба работа, която не изисква уникалните умения на обучен архитект, отваряйки повече време тези умения да бъдат използвани при по-важни и интересни дизайнерски предизвикателства.


Заха Хадид архитекти проектират град на бъдещетоБюрото на Заха Хадид с проект Центъра за култура и изкуство за новия китайски град

Превръщане на физическото в дигитално

В рамките на 10 минути една картонена кутия може да се превърне във фотореалистично архитектурно изображение.

Това е опитът на дизайнерите от Kahler Slater, базирана в Милуоки архитектурна компания. В изследването на потенциала на изкуствения интелект дизайнерите Даниел Косие и Диего Хуакуха Букай успяват да покажат, че с помощта на инструменти като Stable Diffusion, ControlNet и Midjourney простите ръчни скици могат бързо да бъдат трансформирани в изображения, които изглеждат убедително реални. Бързо направен физически модел на грубата форма на сграда може да бъде сниман и въведен в тези инструменти, за да се създадат изключително полирани изображения само за 10 минути.

Kahler Slater

Глен Роби, съизпълнителен директор в Kahler Slater, казва, че е бил поразен от този експеримент, когато дизайнерите го представят за първи път на компанията по-рано този месец. Роби също така отбелязва, че преминаването от скица към изображение всъщност не означава, че работата по дизайна е свършена.

„То ни дава образ, по който все още нищо не е проучено и разбрано. ОК, страхотно, имаме общия мащаб, настроение, място, контекст, всички тези неща, но сградата всъщност работи ли за нуждите на хората, които ще я обитават? Това са въпроси, на които трябва да отговарят архитектите“, казва Роби, който не отрича огромния потенциал за спестяване на време на AI инструментите. Без тях същият този 10-минутен проект от физически модел до изображение би отнел на архитекта около 180 часа.