Изпълнителният директор на Facebook Марк Зъкърбърг заяви днес, че неговото приложение Threads, микроблогинг конкурент на Twitter, собственост на Илон Мъск, има повече от 10 милиона регистрации само за седем часа.

Обявявайки стартирането на Threads, Meta – компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp – заяви, че ще предложи „ново, отделно пространство за актуализации в реално време и публични разговори“.

Изисква се потребителите на Threads да иамт акаунт в Instagram, за да влязат в новото приложение. Публикациите могат да бъдат с дължина до 500 знака и да включват връзки, снимки и видеоклипове с дължина до 5 минути.

Thread на Meta - поредната социална мрежа или убиец на Twitter Представената от Зъкърбърг социална мрежа е пореден удар за платформата на Илон Мъск

Приложението стартира в Обединеното кралство, САЩ и други страни, но Meta все още не го направила достъпно в ЕС.

Пускането на Threads идва на фона на турбуленция в Twitter, където хиляди служители бяха съкратени, откакто милиардерът предприемач Мъск купи платформата за 44 милиарда долара в края на 2022 г.

През уикенда Мъск обяви поредна промяна, според която за някои акаунти ще бъдат ограничени броя на туитовете, които могат да четат. Twitter обяви и още, че Tweetdeck ще стане функция само на абонамент, до която само проверени потребители на Twitter ще имат достъп.

Вчера акциите на Meta Platforms се покачиха с 2,9% и затвориха на най-високото си ниво от началото на 2022 г.