Една четвърт от 40-годишните американци никога не са се женили, показват данните от нов доклад на изследователския център Pew, цитирани от Fortune.

Това е най-високата стойност за всички времена, отбелязва изданието.

Според анализа на Центъра за данни към Бюрото за преброяване на населението от 2022 г., публикуван миналата седмица, едва 22% от милениалите съжителстват с партньор.

Тенденцията на неженените американци на средна възраст се заражда от десетилетия.

През първото десетилетие на XX в. само около 16% от 40-годишните никога не са се женили. Скоро след това този процент започва да намалява и спада драстично през следвоенните години - до най-ниското ниво от около 6% през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век.

Но през 2010 г. процентът на неженените 40-годишни започва драматично да се покачва до 20%, а през 2021 г. с още 5% до 25%, според Pew.

Това че рекорден брой от 40-годишните в страната не са сключили брак и че повечето от неженените не живеят в съжителство означава промяна на нормите за формиране на семейства.

От заплата до заплата – 73% от милениалите в САЩ живеят такаПоколението Z обаче е по-застрашено от финансови трусове

Милениалите винаги са били по-малко ентусиазирани по отношение на брака и раждането на деца от своите родители или поне са отлагали тези важни събития, докато са давали приоритет на кариерата и финансите си.

Две рецесии преди средата на живота, не особено добър пазар на труда след завършване на образованието, огромни дългове по студентски кредити и криза с достъпността на жилищата със сигурност не са помогнали, отбелязва още Fortune.

Изчакването на по-късен етап от живота за създаване на семейство или избирането на самотния живот е един от многото фактори, които влияят на раждаемостта в страната, която намалява от няколко десетилетия.

След Голямата рецесия тя така и не се възстанови и през 2020 г. достигна рекордно ниско ниво, според доклад на Pew Charitable Trusts.

От 40-годишните по-склонни да не сключват брак са мъжете в сравнение с жените; чернокожите американци в сравнение с латиноамериканците, белите и азиатците; както и хората без диплома в сравнение с тези, които са завършили колеж.

Те вече не са младежи: 40-годишните милениали променят правилата в туризмаПоколението на новия век навлиза в средната възраст и започва нов етап в живота си

Най-големият процент от неженените 40-годишни е сред притежатели на диплома за средно или по-ниско образование (33%). Малко повече от една четвърт имат диплома за висше образование или са посещавали колеж, но не са го завършили. Под една пета са завършили бакалавърска степен или по-висока.

Все по-голям процент от американците се отказват от брака, а също и от съжителството, според анализ на Pew на данни от преброяването на населението през 2021 г. През 2019 г. приблизително 40% от възрастните между 25 и 54 години не са женени, нито са живели с партньор - в сравнение с 29% през 1990 г.

Това е статистика с потенциално значими икономически последици. Възрастните, които не са сключили брак, обикновено печелят по-малко от тези, които са в партньорски отношения, по-вероятно е да са безработни, по-рядко достигат важни етапи в образованието и се справят по-зле със здравословното състояние, се казва още в анализа на Pew.